Grönsaksjuice: fördelar, tips och recept

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Juicextraktorer dyker upp överallt av goda skäl! Att dricka färsk grönsaksjuice kan avgifta kroppen, hjälpa till att skapa en mer alkalisk kropp och ge en boost av energi och ett klart sinne. Grönsaksjuice är en kraftfull taktik som används av ett växande antal människor för att snabbt gå ner i vikt, få bra näring och hjälpa dig att anta en hälsosam livsstil. Låt oss ta en titt på hur grönsaksjuicer tillagas och vilka fördelar de ger dem som konsumerar dem.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Hälsofördelar

Att dricka grönsaksjuice har många fördelar. Det är hälsosammare än att bara äta grönsaker. Det beror på att kroppen tar upp näringsämnen på ett mycket bättre sätt när grönsaker konsumeras i form av juice.

juice
Att dricka grönsaksjuicer ger kroppen höga halter av näringsämnen och antioxidanter.

Hårväxt är en annan fördel med att konsumera grönsaksjuice. Grönsaker som rödbetor, morötter, spenat och lök är de bästa alternativen. De kommer inte bara att konditionera ditt hår utan också främja dess tillväxt. Mörkgröna bladgrönsaker, korsblommiga grönsaker och paprika hjälper till att förhindra håravfall.

Att dricka grönsaksjuice är också det bästa sättet att hålla sig hydrerad. Att dricka färsk grönsaksjuice på morgonen till frukosten och på kvällen före middagen hjälper dig att hålla dig hydrerad och hålla dig aktiv och föryngrad. Grönsaker är de mest alkaliska livsmedel som finns i naturen. Att dricka grönsaksjuice är det mest bekväma och läckra sättet att alkalisera ditt system och bibehålla den pH-balans som krävs för utmärkt hälsa.

Att öka mängden grönsaker i din kost hjälper till att minska risken för högt blodtryck samtidigt som du stärker ditt immunförsvar och förebygger allvarliga sjukdomar som hjärtsjukdomar och cancer.

Genom att förse din kropp med allt den behöver (essentiella näringsämnen och mineraler), tillfredsställer grönsaksjuicer effektivt din aptit och minskar ditt sug efter ohälsosam mat, som är den främsta orsaken till viktökning. Att undvika dessa skräpmat och dricka grönsaksjuicer regelbundet leder till en gradvis minskning av din vikt, vilket hjälper dig att nå ditt mål.

Tips för att tillaga grönsaksjuice

Det finns många sätt att få i sig grönsaksjuice. På marknaden hittar vi färdiga grönsaksjuicer. I dessa preparat minskar pastörisering och sterilisering avsevärt närvaron av näringsämnen och därför också juicens fördelaktiga egenskaper. Om vi ​​förbereder en juice hemma blir den fräsch och full av alla de ämnen som är så viktiga i grönsaker, som vitaminer, mineraler och fytonäringsämnen.

Först och främst måste du hitta färska grönsaker, helst från ekologiskt jordbruk. Utgångsråvaran ska vara extremt fräsch och hälsosam. Att välja säsongens grönsaker är bäst eftersom det gör att du kan minimera risken för bekämpningsmedel eller kemikalierester.

Grönsaken, efter att ha rengjorts och tvättats, kan användas för att få färsk juice. Denna juice bör konsumeras omedelbart. Faktum är att bevarande inte rekommenderas. Även om det görs i kylskåpet kan det leda till förlust av värdefulla näringsämnen och nyttiga ämnen, såsom vitamin C, vitamin E och vitamin A. Detta beror särskilt på oxidationen som sker när juicen kommer i kontakt med luft.

Vilka verktyg behövs för att göra grönsaksjuice?

De tre mest använda verktygen är mixer, juicepress och extraktor.

Mixern ska vara tillräckligt kraftfull för att hacka även de segaste grönsakerna. Du bör även tillsätta en vätska, som vatten, mjölk eller växtbaserad mjölk för att blanda grönsakerna bättre.

Juicern är en anordning som uppfunnits just för att producera juice. Tack vare en korg som roterar i hög hastighet och tack vare centrifugalkraften kan den släppa ut saften från växtcellerna. Den erhållna centrifugerade juicen är 100 % vegetabilisk utan tillsats av vätska. Vissa ämnen kan dock förstöras genom centrifugering.

Juicern är en sofistikerad enhet som är speciellt utformad för att extrahera juice från frukt och grönsaker med maximal effektivitet. Det fungerar med en skruv som krossar grönsaken tills juice erhålls. Dessutom är utsuget tyst och lätt att rengöra. Den största nackdelen är verkligen kostnaden för enheten.

Grönsaksjuice
Grön juice för att bli av med överflödiga kilon!

Grönsaksjuice recept

Här är en uppsättning grönsaksjuicer som är lika läckra som de är bra för din hälsa.

Spenat, selleri, persilja och gurkajuice för viktminskning

Denna grönsaksjuice är perfekt för att bekämpa vätskeansamling och bli av med extra kilon tack vare sellerins antioxidant- och urindrivande egenskaper. Å andra sidan är spenat en av de bästa naturliga källorna till fiber, som hjälper till att reglera tarmpassage och därför förbättrar matsmältningen. Om vi ​​lägger till dessa två grönsaker fördelarna med gurka för viktminskning, kommer resultatet utan tvekan att bli en mycket effektiv viktminskningsjuice.

För att förbereda den behöver du 2 stjälkar selleri, 6 bladspenat, 1/2 gurka och 2 matskedar färsk persilja. Allt du behöver göra är att tvätta grönsakerna väl, skala gurkan, lägg dem i en mixer och mixa.

Morots- och betorjuice för att rena levern

Denna smoothie sammanför koncentrationen av vitamin A, B och C som morötter ger, samt rödbetors stora avgiftande kraft. Båda ger också en hälsosam dos fiber. Denna hälsosamma cocktail resulterar i en effektiv huskur för att återställa leverhälsan.

Som ingredienser behöver du 1 rödbeta, 2 morötter, 1 bit ingefära, 1 stjälk selleri och 240 ml vatten. Tvätta och skär alla ingredienser. Lägg alla ingredienser i mixerglaset och mixa.