Hur många kalorier i saltat smör?

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Saltat smör är ett kondenserat mjölkfett som erhålls från komjölkgrädde. Det är en helt naturlig produkt. Vilka näringsvärden har smör? Hur många kalorier innehåller den och vilka är ingredienserna? Är smör hälsosamt? Läs vidare för att ta reda på det.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Vad är saltat smör?

Saltat smör är en mejeriprodukt med hög fetthalt som erhålls från komjölk. Ur teknisk synvinkel är det en vatten-fettemulsion med en minsta fetthalt på 80%, vattenhalt på högst 16% och upp till 2% fasta föreningar.

saltade smör kalorier

Kalorier av saltat smör: 740 kcal per 100 g

Saltat smör är en livsmedelsprodukt med högt näringsvärde, men samtidigt väldigt kaloririkt. För den består nästan uteslutande av fetter. 100 g saltat smör ger cirka 740 kcal.

Saltat smör: Lipid-, protein- och kolhydratinnehåll

Den innehåller 82 g fett inklusive 50 g mättat fett, främst palmitin-, stearin-, myrist- och laurinfett. Cirka 20 % är enkelomättade fettsyror, främst oljesyra. Mycket viktigt för hälsan, fettsyrorna i smör är kortkedjiga fettsyror, vars kedja inte innehåller mer än 8 kolatomer.

Fettet i saltat smör bränns mycket snabbt. De ackumuleras inte som sådana i reservfettvävnad. Och även vissa källor tyder på att de främjar accelerationen av ämnesomsättningen. Kortkedjiga fettsyror är mycket viktiga för näring av tarmepitelceller och är deras huvudsakliga energikälla. Dessutom uppvisar de svampdödande och antibakteriella egenskaper. Smör innehåller cirka 8 g kortkedjiga fettsyror per 100 g.

Smör är också en källa till CLA (konjugerad linolsyra) med anti-cancer, antidiabetiska, antiinflammatoriska och anti-aterosklerotiska egenskaper. Det är dock värt att komma ihåg att CLA främst finns i smör från naturligt utfodrade, gräsbetade kor. På vintern, när kor utfodras i stall, utgör CLA 0,49 % av de totala fettsyrorna. På sommaren, när kor betar, representerar det 1,2 % av de totala fettsyrorna.

En mycket betydande del av mjölkfettet består av fosfolipider, av vilka de viktigaste är lecitin och sfingomyelin. Dessa föreningar har en positiv effekt på nervsystemet, liksom förmågan att komma ihåg och koncentrera sig. De underlättar den snabba regenereringen av kroppen under intensiv fysisk ansträngning.

Mjölkfett innehåller 0,6 till 1,0 % fosfolipider. Förutom fett och vatten innehåller smör små mängder kolhydrater (0,7 g/100 g), laktos och protein (0,7 g/100 g).

Näringsvärdestabell för saltat smör

NäringsämnenSaltat smör: innehåll per 100 gram
Kolhydrater0,06 g
-med socker0,06 g
-varav stärkelse0g
– inklusive kostfiber0g
Proteiner0,85 g
Lipider81,1 g
– inklusive kolesterol215 mg
-varav mättar51,4g
Kalium24 mg
Natrium643 mg
Vatten16,2g
Alkohol0 mg

Hur mycket väger saltat smör i genomsnitt?

Saltat smör finns i olika former och deras vikter skiljer sig markant. Men oavsett märke väger saltat smör i genomsnitt 250 g och innehåller 1850 kcal.

Vilka är vitaminbidragen från saltat smör?

Smör är en källa till fettlösliga vitaminer (vitamin A, vitamin D, vitamin E och vitamin K).

Vilka är mineraltillskotten från saltat smör?

Saltat smör innehåller natrium, järn och kalcium. Tillverkare lägger till dessa mineralelement under tillverkningen av produkten.

Ökar saltat smör kolesterolnivåerna?

Smör och generellt mättade fettsyror av animaliskt ursprung tros öka kolesterolnivåerna i blodet. Kolesterolteorin har dock upprepade gånger motbevisats, och det är nu allmänt accepterat att kolesterol från mat inte har någon verklig effekt på blodnivåerna av detta näringsämne.

Detta beror på att levern producerar 70 till 80 % av det totala kolesterolet som kroppen behöver. Det finns en balans i mat-leversystemet. Ju mer kolesterol vi äter, desto mindre kolesterol producerar levern och vice versa. Faktum är att de mättade fettsyrorna i smör ökar blodnivåerna av ”dåligt” LDL-kolesterol, men ökar samtidigt nivåerna av ”bra” HDL-kolesterol, så effekten på hälsan är helt neutral.

Motståndare till konsumtion av smör och animaliska fetter fokuserar ofta bara på LDL-fraktionen, utan att ta hänsyn till den totala effekten av dessa livsmedel på hälsan.

Innehåller saltat smör livsmedelstillsatser?

De tillåtna tillsatserna i smör är karotener E160a, natriumkarbonater (E500), fosforsyra (E338), fosfater (E339-343), difosfater (E450), trifosfater (E451) och polyfosfater (E452). Karotener är de mest använda tillsatserna i saltat smör. Vi är skyldiga dem den gula färgen på smör.

Får smör dig att gå upp i vikt?

Smör har ofta varit föremål för kontroversiella teorier om att det är en av de mest kaloririka produkterna på marknaden. Dessa påståenden beror på ”felaktiga” studier som genomförts under åren, som endast beaktade ett fåtal faktorer, med uteslutande av andra. De har därför lett till tron ​​att livsmedel som smör helt borde elimineras från kosten. Dessutom, för att kritisera denna produkt, är det ofta dåligt informerade människor som tar de falska myterna som sanna och publicerar dem på internet utan källor eller studier i ämnet.

Demoniseringen av smör har troligen sitt ursprung på 1950-talet när ”sju länder”-studien av Ancel Keys genomfördes, som visade att det fanns ett starkt samband mellan konsumtion av fet mat och ökade kolesterolnivåer i blodet och en ökning av frekvens av hjärtsjukdomar. Denna studie har motbevisats genom åren av nyare forskning i ämnet.

De senaste studierna visar att smör inte är ett livsmedel som får dig att gå upp i vikt om det konsumeras i rätt doser.