Lindra endometrios genom att minska exponeringen för hormonstörande (endokrina) ämnen

[Artikeln uppdaterad den 11/09/2023]

Endometrios kännetecknas av närvaron och spridningen av endometrievävnad utanför endometriehålan. De kliniska manifestationerna är varierande. Det sträcker sig vanligtvis till Douglas-påsen eller äggstockarna och kan orsaka äggstocksförstoring. Det kan också involvera avlägsna platser (lungnavel). Endometrios upptäcks sällan efter klimakteriet.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

I orsaker :

 • Hypertoxisk, inflammatorisk kost;
 • Kronisk akut inflammation eller ”kronisk brand” (inflammatorisk kost, hyperpermeabel eller ungefär ”sil” tarm, insulinresistens är i allmänhet de inducerande faktorerna);
 • Oxidativ stress (Min kropp har otillräckliga sköldar, antioxidanter, mot angripare, fria radikaler. Detta är en viktig orsak till cellulärt åldrande);
 • Glykerad stress (”Jag karamelliserar mig själv: orsaken: insulinresistens);
 • ”Gynoidmorfotyptriaden, viktökning och hyperöstrogenism”;
 • Brist på östrogeneliminering (tarm, lever);
 • Exponering för hormonstörande ämnen.

(Med förbehåll för nya forskningsdata)

Så många faktorer inblandade i endometrios. Vi kommer ihåg exponering för hormonstörande ämnen.

Att begränsa hormonstörande ämnen innebär att begränsa exponeringen för främlingsfientliga läkemedel

A främlingsfientligt är ett ämne som finns i en levande organism men som är främmande för den: det produceras varken av organismen själv eller av dess naturliga kost.

En främlingsfientlig är en förorenande och ibland giftig kemisk molekyl inuti en organism, inklusive i låga eller till och med mycket låga koncentrationer. Två typiska fall av xenobiotika är bekämpningsmedel och läkemedel.

Definition

En hormonstörare är ett ämne eller en blandning av ämnen, som förändrar det endokrina systemets funktioner och därigenom framkallar skadliga effekter i en intakt organism, hos dess avkomma eller inom (del)populationer

Ursprunget till hormonstörande ämnen

 • Naturligt ursprung: hormoner, fytoöstrogener;
 • Miljö (förorening av olika miljöer): vatten, mat, konsumentprodukter
 • Resultat av mänskliga aktiviteter: Föremål för daglig konsumtion, växtbehandlingsprodukter, mediciner, kosmetika, etc.
hormonstörande vatten

Konsekvenser av hormonstörande ämnen

Ökade östrogener som främjar hyperöstrogenism, involverat i hormonberoende patologier som endometrios och viktökning av gynoidtyp.

Endokrina störande ämnen (särskilt bekämpningsmedel) är en av orsakerna till porös tarm, med andra ord hyperpermeabel (de täta förbindelserna som fungerar som ”tätande tätningar” mellan cellerna i väggen eller slemhinnan i tunntarmen försämras). Denna ”håliga barriär” kommer att tillåta många inkräktare (icke-Jag) att komma in i blodomloppet. Gradvis kommer kroppen, för att försvara sig, att sätta sig in i ”kronisk eld” eller kronisk akut inflammation. Denna ”kroniska brand” angriper friska celler (oxidativ stress) och representerar en orsaks- och förvärrande faktor vid endometrios.

Hur göra ?

 • Val av livsmedel: ekologiskt;
 • Dioxin, PCB: begränsa fetthaltigt kött, högklassig fisk, mejerifett;
 • Bekämpningsmedel: föredrar ekologiska hela stärkelsehaltiga livsmedel, kött och mejeriprodukter, frukt och grönsaker (var uppmärksam på säsongsvariationer).
 • Bisfenoler och ftalater: begränsa eller undvik plastbehållare. Undvik att värma mat i en plastbehållare och föredrar glasbehållare. I konserver: de ersatte Bisfenol A med Bisfenol S. *Studie : Juli 2019: studie utförd av ENVT OCH Toxalim i samarbete med universiteten i Montreal och London, visar att BPS (hos grisar) kvarstår längre i kroppen och i mycket högre koncentrationer än BPA;
 • Tungmetaller (Cd, Hg, Pb): cigarett; fisk;
 • Tillsatser: läs etiketterna. Undvik E så mycket som möjligt.

Fiskarter

Konsumera inteMarlin, kungmakrill, blåfenad tonfisk, norsk lax, svärdfisk
Äter endast en gång/månadGulfenad tonfisk, bonittonfisk, gulfenad tonfisk, orange grov, blåfisk, havabborre, kummel, granatäpple, snapper, hälleflundra, skotsk lax
Äter endast en gång/veckaHavsabborre, ansjovis, sardiner, taggmakrill
Äter endast 2 gånger/veckaSill, fläckig makrill, multe, torsk
Konsumera efter behagKolja
Källa: Biodiversity Research Institute / notre-planete.info
Sammanfattande tabell över fisk och konsumtionsrekommendationer i förhållande till deras kvicksilverkoncentration

Hormonstörande ämnen

skydda mot kemisk kontaminering och hormonstörande ämnen
Källa: www.urps-ml-paca.org

Obs: det är bättre att tvätta och skala frukt och grönsaker om de inte är ekologiska.
Tips: doppa frukt och grönsaker i en bassäng med vatten blandat med 2 matskedar natriumbikarbonat av livsmedelskvalitet i 15 minuter

Tillsatser

tillsatser
Ref: Livsmedelstillsatser av Corinne Gouget. Editions Chariot d’Or

Vattnet

Tyngdkraftsfiltreringssystemet är den väsentliga, ekonomiska och ekologiska investeringen. För att undvika plastflaskor och avgifta kranvatten från olika föroreningar: tungmetaller, läkemedelsrester, herbicidföroreningar, patogena bakterier och cystor, klor, flyktiga organiska föreningar, föroreningar och nya föroreningar.

För filterhållaren är det att föredra att välja den i rostfritt stål.

Du har allt att vinna på att begränsa hormonstörande ämnen för din hälsa och vår planets hälsa!