Squash, min hälsotillgång för i höst!

[Artikeln uppdaterad den 11/09/2023]

När du vill gå ner i vikt, stabilisera eller helt enkelt balansera din kost är det viktigt att konsumera tillräckligt med grönsaker. Efter sommarsäsongen då det fanns ett stort utbud av grönsaker är det ibland svårt i början av vintern att kunna täcka sitt grönsaksbehov. Squash kan, tack vare sin mångfald och sina dygder, hjälpa dig.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Hitta en squash du gillar?

Rund, långsträckt, cylindrisk, orange, gul, grön, vit, randig, prickig, liten, medium eller stor, squash är mycket varierande i form, färg och smak. I familjen Cucurbitaceae är det nödvändigt att skilja mellan sommarsquash och vintersquash.

Vintersquash har egenskapen att kunna lagras väldigt länge (flera månader) men var försiktig, de äts bara kokta.

Omvänt har sommarsquash (som zucchini eller squash) ett ganska tunt skal och de kan ätas råa eller kokta, men de håller sig kortare tid, bara några veckor.

Låt oss tillsammans ta reda på hur man känner igen de mest kända ätbara vintersquasherna och hur man förbereder dem:

 • spaghetti squash: gul till färgen och oval till formen, dess fruktkött förvandlas till filament som du helt enkelt skrapar bort efter tillagning. Du kan enkelt skapa en trompe l’oeil för dina barn som kommer att få intrycket av att äta spagetti!
 • butternut squash: dess beige skal, apelsinkött och lätta nötsmak gör att den kan tillagas i olika former: i soppa, i gratäng, och varför inte i sufflé…
 • pumpa: denna stora apelsin squash på utsidan och insidan är idealisk för soppor och puréer.
 • pumpa: päronformad och orange till färgen. Dess fasta kött lämnar en lätt smak av kastanj på avslutningen.
 • butternut squash från Provence: grön på utsidan och orange på insidan, denna squash har en lite söt smak. Den kan tillagas klassiskt i soppa eller gratäng men den kan även användas i kakor.
 • Baby boo squash: ser ut som en liten vit pumpa som lätt kan fyllas.
 • Giraumon squash: av speciell form och mångfärgad, den liknar en squash som skulle ha växt i en pumpa. Hon får smeknamnet ”turbanpumpan”.
 • ekollon squash: grön på utsidan och orange på insidan, den har en baljform och har sitt namn tack vare sin lätt peppriga smak.
 • Siam squash: på utsidan ser den ut som en vattenmelon och på insidan har den vitt kött som, som spaghetti squash, lossnar i filament.
 • pumpa: apelsin från skal till kött, denna squash är förmodligen den mest kända. Det används särskilt på Halloween för att dekorera hus. Det är särskilt mycket gott i soppa, stekt eller i paj.

Var försiktig, dock är inte all squash ätbar. Faktum är att prydnadssquash eller kolocynter inte kan ätas. Om de förgiftas kan de orsaka matsmältningsproblem. När du provar bör en bitter smak varna dig!

Se att mångfalden av dess grönsaker är viktig. Du kommer säkert att hitta en som du gillar. Så börja laga mat och tveka inte att inkludera dem i dina menyer för att balansera dina måltider!

en squash

Varför äta squash?

Den ultimata höstgrönsaken, squash är bra för din hälsa.

Förutom den mycket sega huden som i allmänhet inte äts i vintersquash, kan deras kött och frön ätas och innehåller många näringsmässiga fördelar.

Faktum är att pumpafrön är rika på protein, fytosteroler (ämne som hjälper till att sänka nivån av dåligt kolesterol), vitamin E (antioxidant), zink (som tillåter att stimulera immunförsvaret) och omättade fettsyror. essentiella (linolsyra). De hjälper också till att bekämpa prostatasjukdomar i fall av godartad hypertrofi.

Med dess frön kan du även göra pumpafröolja. Det är en mycket hälsosam olja som endast bör konsumeras rå (den ska inte värmas). Dess näringssammansättning ger den fördelar särskilt på hjärt-, matsmältnings-, urin- och prostatanivåer.

Köttet av kokt squash är lågt i kalorier: i genomsnitt ger det 30kcal per 100g. Den består av mer än 92 % vatten. Den har också en låg kolhydratbelastning.

Den innehåller också många mineraler och spårämnen såsom:

 • järn (0,2 mg per 100 g);
 • magnesium (7mg per 100g)
 • kalium (230mg per 100g)
 • kalcium, koppar, mangan, fosfor, zink…

Den är också mycket rik på vitamin A (beta-karoten) med 6000μg per 100g. Detta fettlösliga vitamin är viktigt för huden och synen och bidrar till att immunsystemet fungerar väl.

Köttet innehåller även vitaminerna B2, B5, B6, B9, C och K.

Alla dessa bidrag är användbara för att stimulera ditt immunförsvar och begränsa dina brister.

Pumpor innehåller också två pigment: luteiner och zeaxantin som har effekten att skydda våra ögon. De hjälper faktiskt till att filtrera blått ljus, neutralisera fria radikaler från solens strålar och skydda mot åldersrelaterad makuladegeneration (AMD).

Slutligen är squash rik på fibrer (2g per 100g) vilket kan underlätta din tarmpassage.

Hur förvarar man dem?

Förvara inte hel squash i kylen. De försämras faktiskt snabbt eftersom den här miljön är för fuktig för dem.

Vid rumstemperatur håller de sig i 1 till 3 månader. För att öka hållbarheten kan de förvaras svalt (10 till 12°C).

Var medveten om att allt eftersom lagringen fortskrider ökar vitaminhalten i köttet och likaså sockerhalten.

Dessutom går det även att frysa in dem. Jag rekommenderar att du skär dem i bitar innan du lägger dem i frysen.

Sammanfattningsvis är squash en del av en balanserad kost och kan hjälpa dig att återfå eller stabilisera din vikt. Det vore synd att beröva sig själv det!