Stormigt förhållande till min våg

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Vem har inte haft ett (tveksamt) kärleksförhållande till sin våg? Smekmånadsperioder där hon berättar vad du vill ha, så perfekt… Sen för det mesta, svårare perioder där hon visar dig sitt sanna ansikte, konfronterar dig med din verklighet, hur hård den än är, får dig att gråta, knyta ihop dina knytnävar, ändra dagens gång, tvivla på dig själv…

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Kärlek, hat, skuld, besvikelse, tvångsmässigt behov av att gå och få det… Och om vi äntligen bestämde oss för att klippa detta giftiga förhållande som vi har med vår våg?

Förutsättning: när vi äter för att fylla det inre tomrummet…

Jag har alltid sagt till mina patienter att dieter av alla slag är värdelösa och kommer aldrig att vara värdelösa förrän alla förstår varför de äter och vad som verkligen gör dem feta. Är detta en sjukdom? Brist på kärlek? Av tillgivenhet? Dåligt självförtroende? Konflikter med familjen eller på jobbet? etc… Det är viktigt att förstå att ätande i dessa fall är likvärdigt med att mätta sig, trösta sig och lugna sig själv.

När du har löst dina inre konflikter (med hjälp av proffs om det behövs) kommer du att inse att du inte längre behöver äta för att kompensera för känslomässiga nycker. För vissa människor kommer det att ta 1 år, andra 6 månader eller till och med 2 eller 3 år… Men när du lyckas acceptera din personlighet, din historia och till sist släpper taget… Dina (emotionella) kilon kommer att lämna dem till och med…

Om de är där idag är det för att varna dig, för att varna dig för att något är fel… Så lyssna på vad din kropp har att berätta för dig… Och lugna den!

Var DU och försök motverka den nuvarande hypen fokuserad på smalhet (det enda kriteriet för skönhet…?), ”sommarkroppen” (som är så skuldframkallande) och all denna desinformation kring kvinnans kropp (och man..) .) som ska vara så här, sådär… Passa in i en sådan låda och framför allt inte gå längre än…!

Omfamna din unikhet. Den ideala kroppen finns där, under näsan, titta i spegeln och uppskatta det du ser… DU! Det finns inga två som du.

Skalan: dess egenskaper och dess fel

När nålen berättar ditt humör för dagen är det för sent, vågen har blivit en källa till stress, ett föremål för tortyr och skuld. Vi är överens om att låta oss definieras av ett tal, ett BMI (Body Mass Indicator), ett rutnät, standarder… Men är det verkligen möjligt att definiera sig själv med 65? 78? 58 eller 82?

Och din personlighet? Dina egenskaper, dina ambitioner, dina passioner?

Mina patienter säger ofta till mig att vågen är deras skyddsräcke, den som låter dem kontrollera, justera, balansera, minska, lugna sig själva. Så ja, varför inte, men tänk om du började med att titta dig i spegeln? Skulle du verkligen inte se hur många kilon gick ner eller gick upp?

Vågen är en indikator, den ger information särskilt när du har ätpatologier: smalhet, övervikt eller fetma. Om din hälsa är i fara blir det ett medicinskt verktyg. Det används också för gravida kvinnor som kan utveckla sjukdomar om de går upp för mycket (eller för lite) i vikt under graviditeten. Ja, vågen är användbar från det ögonblick du är i riskzonen. Men resten av tiden? Behöver du en skala för att bekräfta att du har gått från 40 till 42 eller tvärtom?

Vill du bli av med vikten? Hitta en fridfull relation med din kropp, mat, med en känsla av välbefinnande, lätthet och skuldfri?

Börja med att berömma dig själv, var överseende mot dig själv och framför allt: tålamod och uthållighet…!

Gå CIAO balans, bli av med det! Du ska se, det förändrar ditt liv… Det finns andra sätt att respektera balansvikten som motsvarar oss… Läs mer…

fruktsallad

Vikt och inneslutning? Ska jag väga mig?

Jag tänker inte gå runt: sluta väga dig! Lägg balansen åt sidan under denna period av instängdhet som nödvändigtvis leder till en minskning av din fysiska aktivitet, varma rätter tillagade för att hålla dig sysselsatt och ge dig lite tröst.

Lita på dig själv. När detta är över kommer allt att vara normalt igen. Kroppen reglerar sig själv, den går upp i vikt och den tappar den… Det är en balans som verifieras på lång sikt (månader och år) så fokusera inte på dessa 3/4 veckor!

Jag säger inte att du ska sluta oroa dig för din vikt utan helt enkelt acceptera den och leva med den. Kanske konfronterar den här situationen dig med din rädsla för att gå upp i vikt, men det är här du behöver ha viljan, vara starkare och anta nya livsstilsvanor.

Glöm inte att det är när vi verkligen börjar lyssna på och respektera våra matupplevelser (hunger, mättnad och smak) som vi tenderar att minska våra matöverskott.

Lägg din våg i garderoben!

Låt dig styras av dina matupplevelser under måltiderna, de reglerar dig, medan denna falska vän, vågen, är det första steget mot den onda cirkeln av ätstörningar…

Länge leve mångfalden av kroppar!

Det finns något för alla, vissa som tjocka, smala, långa, tjocka, typiska, blonda, bruna,… Börja med att acceptera dig själv som du är så att andra ser den verkliga personen som gömmer sig under detta skal av skam, av rädsla för andras blick.

Tänk kroppspositivitet! Kroppsmångfald är vad media försöker tysta varje dag genom att alltid visa oss samma män och kvinnor som ser övernaturligt lika ut, retuscherat kött, tomma skal som vi ser i tidningar… Vad tråkigt… Låt oss säga STOPP till denna normalisering av kroppen (och våra sinnen).

Öppna upp för den andre, glöm inte att vi är den andres spegel, han kommer att skicka tillbaka till dig bilden du har av dig själv. Du försöker också att inte döma en person på deras fysiska utseende utan på deras hjärta, deras humor, deras generositet eller deras intelligens.

Din kropp är din bil, den som kommer att ta dig med på en resa genom hela ditt liv, så ta hand om den, älska den, sluta ständigt döma den, smeka den och sluta hata den för att den finns där. …Hon ber bara att få vara älskade!

Hur ? Börja med att skilja din balans, en gång för alla… Första steget mot frihet!