Vad är Open Food Facts?

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Den nya teknikens era har öppnat oss för olika nyheter
sätt att informera oss själva, tänka och till och med handla. Det finns många verktyg och applikationer idag som gör detta enklare.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

När det gäller applikationen Open Food Facts som nyligen gjorts tillgänglig för internetanvändare, är det möjligt att ta reda på lite mer om en livsmedelsprodukt innan du köper den. Hur det fungerar ?

Öppna matfakta

Vad är detta ?

Open Food Facts är ett online- och mobildatabasprojekt. En förening skapades därför för att informera internetanvändare om de livsmedel som finns på marknaden.

Grundidén är att ge information om vilken matprodukt som helst, avslöja vad den verkligen innehåller och ge betyg baserat på deras näringsbidrag.

Föreningen har fortsatt att växa sedan den skapades och siktar på att integrera allt mer data.

Öppna matfakta
Open Food Facts är en databas som informerar konsumenter om innehållet i livsmedel

En databas

För att bättre förstå hur Open Food Facts fungerar måste du förstå vad en databas är.

Som en gigantisk hårddisk samlar den in information eller rådata om en aktivitet. De kan vara beroende av varandra samtidigt som de är av olika karaktär. Grunden för denna information finns vanligtvis på samma plats och på ett enda datoriserat medium för enklare och snabbare hantering.

En databas gör det med andra ord möjligt att bättre sortera och kombinera sparad information.

Evolution av öppna livsmedelsfakta

Allt började 2012 tack vare en datavetare vid namn Stéphane Gigandet.

Under 2016 listades 83 000 produkter i 141 länder. Året därpå tog basen emot fler än 326 000. I slutet av 2018 nådde platsen 720 000 beskrivna och noterade.

Observera att vem som helst kan ändra databasen
och lägga till produkter baserat på deras förpackning. Fler och fler internetanvändare börjar använda applikationen.

Offentligt och vetenskapligt erkännande

Initiativet är erkänt av flera enheter. Detta gjorde att föreningen kunde vinna flera utmärkelser, nämligen:

 • Dataconnexions-priset 2013 delas ut av Etalab, ett uppdrag placerat inom det interministeriella digitala direktoratet och av det statliga informations- och kommunikationssystemet;
 • Daniel Tixxier Chair Prize, Grande ESSEC-förbrukning, 2015;
 • Kommissionens första Datathon-pris Europeiskt arrangerat tillsammans med Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet.

Projektutveckling

Tack vare föreningens expansion och med hänsyn till de hedersamma skälen för dess grundande fortsätter andra projekt sin expansion, nämligen Open Beauty Facts, Open Pet Food Facts och Open Products Facts.

Open Food Facts samlar matdata och presenterar dem sorterade och kategoriserade enligt olika kriterier.

Hur det fungerar ?

Tack vare en mobilapplikation kopplad till den officiella Open Food Facts-webbplatsen är en mängd information om en produkt tillgänglig för internetanvändare. Namnet, kategorin, ingredienserna eller livsmedelstillsatserna till tillverknings- eller bearbetningsställena är tillgängliga och framför allt lättlästa.

Open Food Facts låter dig också jämföra liknande produkter på marknaden.

Om du går in på webbplatsen för första gången hittar du några beskrivningar om föreningen.

Sidan visar en lista med bilder som täcker flera produkter som nyligen lagts till av Internetanvändare. En flik låter dig sortera dem efter en kategori du väljer: varumärken, förpackningar, ingrediensers ursprung, tillverknings- eller bearbetningsställen, förpackningskoder, ingredienser, tillsatser, tillsatta näringsämnen, allergener, näringsnoteringar, bidragsgivare, ändringsdatum.

När du väljer en produkt visas all information och egenskaper som erhållits från internetanvändare och verifierats av dietister automatiskt. Du kan sedan läsa följande data:

 • Allmän beskrivning ;
 • Teknisk beskrivning ;
 • Ingrediensförteckning ;
 • Poäng som tilldelas i förhållande till näringsvärde eller nutri-poäng;
 • Lista över länkar för jämförbara liknande produkter;
 • Sammanfattningstabell som utvärderar en produkt jämfört med marknadsgenomsnittet.
Open Food Facts ger internetanvändare användbar information om produkter

Till vem ?

Open Food Facts skapades för alla utan undantag, men vissa tycker det är mer intressant.

Medvetna konsumenter

Internetanvändare som är medvetna om konsumentmarknadens problem är särskilt intresserade av konceptet Open Food Facts. Med den information som ges vet de nu vad de äter och var maten på deras tallrikar kommer ifrån.

Miljöförsvarare

pålitliga försvarare av miljön kommer också att kunna dra nytta av det eftersom de från och med nu kan lättare sortera produkter utifrån deras ursprung och metod för livsmedelsbearbetning.

Föräldrarna

Föräldrar som är bekymrade över vad de ger sina barn hittar deras konto. Faktum är att databasen hjälper dem att bättre välja de livsmedel som passar deras hem. I synnerhet kan de mäta näringsvärden eller allergiframkallande faror.

Människor som följer dieter

Individer som är kräsna när det gäller näring, de som följer ett viktminskningsprogram eller en strikt dietplan drar mest nytta av den näringsinformation som finns i produktbeskrivningarna.

Således idrottare och människor som vill gå ner i vikt är allt mer intresserade av ansökan. De kan ännu bättre övervaka sin näring och optimera sin livsstil baserat på näringsvärdena och menyerna som de förbereder regelbundet.

För att bättre kunna variera sina rätter föredrar de att vara säkra på matens kaloriintag. De kan sedan välja de kosttillskott eller näringsämnen som deras kroppar behöver.

Intresset av att veta var vår mat kommer ifrån är gemensamt för alla. Graden är bara mer och mer intensiv, särskilt på grund av ekologiska och miljömässiga problem som i palmoljeaffären som gjorde mycket ljud för några år sedan. Den information som tillhandahålls hjälper till att undvika konsumtion av produkter av okänt ursprung.

Öppna matfakta-relaterade databaser

Som du läst ovan är Open Food Facts nu länkad till andra relaterade databaser. Föreningens syfte är alltid att ge så mycket information som möjligt om de produkter som erbjuds på marknaden.

Öppen Skönhetsfakta

I slutet av 2017 växte Open Food Facts tack vare detta Öppna skönhetsfakta. Dess syfte är att ge information om sammansättningen av skönhetsprodukter. I synnerhet vissa kosmetika innehåller allergiframkallande ämnen som användarna inte nödvändigtvis känner till. Applikationen hjälper dem att uppnå sin skönhet på ett hälsosamt sätt.

Öppna sällskapsdjursfakta

Ibland dör husdjur för tidigt. Orsakerna är ofta relaterade till deras kost. Ägare kommer nu att känna till ingredienserna i kibble eller mat de ger till sina husdjur eller boskap.

Observera att Open Beauty Facts och Open Food Facts presenteras som de allra första, i praktiskt taget samma stilar av gränssnitt och kategorisering.

Öppen Produktfakta

I syfte att bli ”allts databas” ger föreningen också information om alla andra produkter tack vare internetanvändarnas deltagande.

Öppna matfakta
Open Food Facts planerar att bli ”databasen över allting”.

Detta relaterade projekt distribueras i underdelform, nämligen Open Crayons Facts för färgpennor, Open Miniature Food Facts för miniatyrlivsmedelsprodukter och Open Facts som utvecklas för olika typer av förbrukningsvaror.

Organisationen planerar nu att skapa mer än 77 000 nya databaser, alltid för att bättre informera konsumenterna om vad de köper.

Har föreningen utvecklats?

Under de senaste tre åren har uppgifterna på sajten mångdubblats. Den nådde 100 000 produkter under 2017 och nu kommer den snart att ha 800 000. Med de tre nya relaterade projekten hoppas de kunna erbjuda ännu mer information.

Hur använder vi Öppna matfakta?

Med hjälp av en smartphone kan du ansluta till webbplatsen och få tillgång till den information du behöver.

Du kan också välja för att installera applikationen speciellt designad av föreningen på din telefon. På så sätt kan du skanna produktens streckkoder med kameran för att hitta information direkt motsvarande.

Å andra sidan kan du lägga till information om andra produkter så att internetanvändare kan få tillgång till den.

Vissa produkter kan visas men har avsnitt som saknas i sina listor. Du kan sedan fylla i dem om du har rätt information. Programvaran kommer att lägga till dem efter att ha kontrollerat dem och visa dem på kort tid förutom att lägga till en anteckning och en NOVA-kategori som du kommer att upptäcka efter några rader.

Hur görs anteckningen?

Nutri-poängen utvecklas av forskarlag. Baserat på näringsinformation och kategorier av produkter, de beräknar värdet enligt metoderna för Professor Serge Hercberg, epidemiolog specialiserad på nutrition.

nutriscore
Nutri-poängen visas nu på etiketten för livsmedel.

Professor Carlos Monteiro, bakom en NOVA-klassificering som är en distribution av livsmedel, ger å sin sida, en indikation på deras omvandlingsgrad. Det finns i gruppen, 4 kategorier indelade enligt den angivna omvandlingshastigheten.

Produkten som visas på din enheten kommer att innehålla ett NOVA-omnämnande:

 • NOVA 1 när livsmedel som ingår är minimalt eller obearbetade;
 • NOVA 2 motsvarar kulinariska ingredienser;
 • NOVA 3 sammanför produkter där två eller tre ingredienser har genomgått transformation;
 • NOVA 4 samlar livsmedel vars sammansättning vanligtvis är gjord av mer än 5 ingredienser som har genomgått komplex industriell bearbetning.

Hur kan man bidra?

För att bidra till föreningens databas tar du bara en produkt som du inte hittar i listan och fyller i informationen om den.

För att göra detta behöver du Skapa först ett ID. På din dator, på den officiella sidan Öppna Matfakta, du hittar till vänster en flik för att lägga till en produkt. För fortsätt och publicera, måste du registrera dig på webbplatsen med din adress e-post. Du måste lägga till ett foto av varan och kopiera streckkoden så att andra Internetanvändare lätt kan hitta den i databasen av data.

Du kan också installera appen direkt på din telefon och gå igenom samma steg. Denna metod är mer fördelaktig eftersom den låter dig spara tid genom att låta dig spela in en produkt med hjälp av den inbyggda kameran i din hårdvara.

Öppna matfakta
Open Food Facts-databasen drivs av bidrag från internetanvändare.

Open Food Facts, vad är det egentligen?

Som grundaren säger är det en databas. Maten som anges visar till och med detaljer om deras sammansättning efter en skanning. Vissa producenter vill inte visa de riktiga kommentarerna till sina produkter. Dessa värden är nu, oavsett om de gillar det eller inte, antecknade och exponeras för allmänheten tack vare specialiserade beräkningar.

Inte bara har du tillgång till data men utöver det kan du lägga till viss information om någonsin det saknas.

Om du letar efter en produkt och att du har ett visst krav behöver du bara röra två eller tre gånger din telefon så att applikationen distribuerar produkterna enligt din valkriterier.

Vad används databasen Open Food Facts till?

Sedan en tid tillbaka har vissa forskare och producenter använt informationen från föreningen för att skapa ansökningar för diabetiker eller allergier, enligt grundaren.

Faktum är att sajten kan återanvändas för ändamål som rör miljön och konsumenternas hälsa. Med förbehåll för en öppen eller ODBL-licens kan vem som helst komma åt den. Foodvisor, Yuka och Date Limite har till exempel redan använt Open Food Facts.

Detta motsvarar att säga att information som samlas in är öppen men framför allt användbar för konsumenter och till olika enheter och organisationer på samma sätt som Wikipedia eller till och med Google.

Tack vare Open Food Facts har du nu svaren på de frågor du ställde dig själv när du hämtade en matvara i snabbköpet. Tack vare bidraget från flera internetanvändare runt om i världen kan du bättre välja mat till ditt hem. Om du inte hittar produkten trots att du har informationen om den, bidra genom att fylla i föreningens databas.

Källor