Viktökning, en försvårande faktor vid endometrios

[Artikeln uppdaterad den 11/09/2023]

Endometrios kännetecknas av närvaron och spridningen av endometrievävnad (vävnad som kantar insidan av livmodern) utanför endometriehålan. De kliniska manifestationerna är varierande.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Det sprider sig vanligtvis till cul-de-sac av Douglas eller äggstockarna och kan orsaka äggstocksförstoring. Det kan också involvera avlägsna platser (lungnavel). Endometrios upptäcks sällan efter klimakteriet

Övervikt av gynoidtyp (”de berömda ”sadelväskorna”) är ofta den kliniska indikatorn på överskott av östrogen (östrogen: hormon eller kvinnlig sexuell budbärare), en erkänd riskfaktor för endometrios.

”Triadens gynoidmorfotyp, viktökning och hyperöstrogeni”, är den perfekta cocktailen för att tillverka endometrios.

Och låt oss lägga till, för att strö över allt, den inflammatoriska eller ”eldade” dieten, hypertoxisk (överskott av tillsatser, bekämpningsmedel, tungmetaller etc.) och raffinerad (därför saknar mikronäringsämnen som vitaminer, mineraler, spårämnen ), inblandad i förvärringen av endometrios.

Den första spaken är att agera genom kosten för att främja viktminskning och minska östrogenbelastningen.

Övervikt : Överskott av fettvävnad (fettmassa) främjar den perifera aromatiseringen av androgener till östroner och följaktligen överskottet av östrogener. (*Perifer aromatisering är omvandlingen av aromatasenzymet som finns i fettvävnaden av androgener (manliga hormoner) till östrogener (kvinnliga hormoner)).

Öka fiber eller prebiotika

För vad ?

 • Främjar eliminering av östrogener;
 • Kapital för mikrobiotan eller tarmfloran: fibrerna representerar kolonocyternas ”skafferi” (de i slemhinnan i tjocktarmen) Om kolonocyterna har brist på fibrer (inulin, FOS etc.) angriper de slemmet som spelar en skyddande roll för din tarm och även bli autofagisk. Charmigt, eller hur?
 • Underlätta transitering;
 • Begränsa den postprandiala blodsockretoppen;
 • Minska risken för kolorektal cancer;
 • Bidra till viktminskning.

Det är viktigt att ha en balans mellan löslig fiber och olöslig fiber.

Hur göra ?

 • Föredrar ekologiska hela eller halvkompletta stärkelsehaltiga livsmedel. Jag råder dig att köpa dem i bulk (ekologiska) som inte heller är hyperglykemiska. Baljväxter: minst 3 gånger/vecka;
 • Ät säsongens ekologiska grönsaker till varje måltid. (färska eller frysta);
 • 1 grön grönsak / dag (för klorofyll utmärkt tarmdesinfektionsmedel / Gör eventuellt vanliga gröna juicer med en juicepress: tarmmykos hatar klorofyll!);
 • 1 färgad grönsak/dag;
 • 2 till 3 ekologiska, säsongsbetonade frukter/dag (helst på morgonen och runt 16-17:00);
 • Konsumera 1 till 2 portioner oljefröfrukter / dag (vid frukost och runt 16:00 – 17:00);
 • Alger.
återupptäcka grönsaker

Öka korsblommiga grönsaker: 3 gånger/vecka

Att veta : levern använder 3 östrogenelimineringsvägar: 2 toxiska vägar: 16αOH (mycket giftig: cancerframkallande) och 4αOH-vägar och 1 icke-toxisk väg: 2αOH. För information finns ett test (föreslagit till exempel av Barbier-laboratoriet) för att avgöra om levern eliminerar den giftiga eller icke-toxiska östrogenelimineringsvägen: urindosen på 2/16 OH OESTRONE.

Broccoli innehåller också DIM (diindolylmetan) som främjar induktionen av 2-OH-vägen, en icke-toxisk östrogenelimineringsväg. DIM-tillskott i mikronäring kommer att vara mycket intressant, i samband med hyperöstrogenism, inneboende i endometrios.

Alla crucifers (broccoli, blomkål, kinakål, kåtkål, rödkål, huvudkål, rädisa, brysselkål, kålrot, etc.) som deltar i fas 2 av leveravgiftning tack vare två näringsämnen: indol-3-karbinol och sulforafan (mycket rikligt med broccoli och brysselkål) hjälper till att spola ut cancerframkallande ämnen.

Öka tillgången på fytohormoner: lignaner och isoflavoner

Ekologiska gyllene linfrön: 1 till 2 msk/dag. Linfrön tillhandahåller fytohormoner, så kallade Lignaner, som hjälper till att bromsa perifer Aromatisering av androgener till östroner Var försiktig, lignaner metaboliseras av den friska tarmfloran till enterolaktoner (obligatoriskt), de aktiva molekylerna. Därför, om jag har dysbios, kommer inte lignaner att metaboliseras. Vid misstänkt dysbios, framför allt, sök råd från en läkare specialiserad på fytomikronäring (läkare, dietist eller Heilpraktiker). Lignantillskott genom mikronäring kommer att vara mycket intressant, för att hämma aromatiseringen av androgener till östrogener.

Isoflavoner (förutom terapeutiska kontraindikationer), humle, soja etc. De utövar en konkurrenskraftig effekt på östrogenreceptorer. Isoflavoner har en mycket svagare östrogen effekt än östrogener, därav deras intresse.

Varning: Alla tillskott (mikronäring, örtmedicin, gemoterapi) faller inom kompetensen för en hälso- och sjukvårdspersonal, specialiserad i synnerhet på mikronäring, örtmedicin, gemmoterapi.

linfrö

Öka Omega 3 och se till rätt val av lipider

Östrogener binder till en nukleär receptor (”stol på cellkärnans membran) och östrogen aktivitet uppstår. Men östrogen fäster också till en fettsyra som finns i cellen: vi säger att östrogen förestras.

Om östrogen är förestrat (fäst) till en mättad fettsyra (t.ex. palmitinsyra): östrogenaktiviteten kommer att vara stark.

Om östrogen förestras med en fleromättad fettsyra (t.ex. omega 3): östrogenaktiviteten blir lägre.

Det är underförstått att östrogen impregnering starkt beror på fettsyrahalten i cellen.

Rekommendation: dagligen!

Roller: antiinflammatorisk; väsentligt för alla slemhinnor såsom livmoderslemhinnan; förtunning av cellmembran; blodförtunnare; kardiovaskulär förebyggande och insulinresistens; emotionell; minne

I vilka livsmedel?

 • Djurkälla: fet och halvfet fisk (DHA/EPA): 2 till 3 gånger per vecka. På grund av tungmetaller, ge företräde åt småfisk som sardiner, ansjovis, skarpsill, sill, makrill, ål, öring. I stora köttätande fiskar, gynna skotsk lax, Albacore tonfisk till exempel, men ät ibland. Krillolja/Kräftdjur/Några skaldjur.
 • Växtkälla (α-linolen): Ekologiskt lin- och chiafrön. Linolja, först kallpressad camelina, mandel, tång. Ägg rika på Omega 3 (Bleu Blanc Cœur till exempel): allt beror på fjäderfäns kost. α-linolensyra måste omvandlas genom desaturasenzymer, metaboliska kofaktorer (Mg, B9, Zn etc.) till DHA OCH EPA FÖR ATT BLI AKTIV. Men om jag har brist på olika kofaktorer som är nödvändiga för denna transformation… Jag låter dig gissa!

Hur göra ?

Du bör äta fet fisk: 2 till 3 gånger/vecka, 1 till 2 nävar oljig frukt/dag (t.ex. frukost och mellanmål från 16.00 till 17.00), vegetabiliska oljor rika på Omega 3 för smaksättning. Som första avsikt rekommenderas en 2-månaders kur med DHA/EPA (Omega 3 av animaliskt ursprung) i en terapeutisk dos. För vad ? Det är kliniskt fastställt att det tar cirka 2 månader för omega 3 att penetrera cellmembranen. Men var försiktig, du måste säkerställa kvaliteten på kosttillskottet genom att kontrollera: Pufanox Label (Epax Certification, Friend of the Sea miljömärke)

Se sedan till att du får i dig tillräckligt med Omega 3.

 • Trans SFA är skadliga för min hälsa (+48% ökning av risken för endometrios): industriprodukter, stekning, högtemperaturmatlagning och mejerifetter;
 • Palmitinsyra associerad med en risk på 52 %: palmolja och animaliska fetter.

Vad kan vi förvänta oss genom att anta dessa olika tips?

 • Minskning av smärta;
 • Minskning av antiinflammatoriska och analgetika;
 • En antiinflammatorisk kost hjälper till att minska produktionen av inflammatoriska cytokiner som är involverade i proliferation och migration av endometrieceller;
 • Hormonell modulering (via diet, mikronäring, fytoterapi, gemoterapi).

Hälsa är en väg till medvetenhet om fakta

Dc Inthavong