Gå ner i vikt och gå ner i vikt när du är gravid

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Många kvinnor går upp avsevärt i vikt under graviditeten. Om detta fenomen, som män definitivt är förskonade från, är helt normalt under denna period är det dock viktigt att sätta gränser för denna viktökning och vidta åtgärder vid övervikt.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Det är möjligt att förlora vikt och gå ner i vikt under graviditeten. Om du är en av de kvinnor som vill gå ner i vikt utan att kompromissa med din hälsa och barnets hälsa i magen, upptäck den här översikten av tipsen att följa och allt du behöver känna till.

Varför går kvinnor upp i vikt under graviditeten?

Att gå upp i vikt, ett nästan oundvikligt steg

Graviditet är en särskilt känslig period för kvinnor, särskilt när det gäller deras vikt och figur. Att bli större är nästan systematiskt så länge du bär din lille man inom dig.

gå ner i vikt när du är gravid
Viktökning är praktiskt taget oundviklig under graviditeten

Men har du verkligen undrat var de där extra kilona kommer ifrån? Det första skälet är väldigt enkelt: du äter för två. Den här lilla mannen verkar liten, men han kräver ett maximalt intag av kalorier och särskilt näringsämnen och vitaminer för att säkerställa hans tillväxt och utveckling.

Även under graviditeten kroppen förändras och förbereder sig för barnets födelse. I genomsnitt genomgående period, volymen på brösten ökar med ett halvt kilo, gör moderkakan runt 0,6 kg, fostervattnet väger 1 kg, fettreserverna är bildas automatiskt och väger runt 3 kg, utan att glömma barnet som väger i genomsnitt 3,5 kg.

Allt detta lilla överskott ackumuleras och i slutändan får du panik i vågen utan att riktigt förstå varför. I allmänhet är det från den fjärde månaden av graviditeten som kvinnor börja gå upp i vikt.

Orsaker utanför deras kontroll

Det är sant att detta fenomen är inte enhälligt och det finns kvinnor som knappt tar några vikt när de är gravida och utan ens den minsta diet. Majoriteten kommer dock inte undan, men det finns ingen anledning att få panik.

Faktiskt nästan alla kvinnor som är överviktiga under graviditeten bantar automatiskt när barnet är fött. Om det är obligatoriskt att gå upp i vikt måste du förstå att det inte är för mycket ditt fel, utan flera faktorer går in i spelet.

Först utsöndrade hormonerna under graviditeten öka aptiten hos blivande mammor, vilket gör dem till en mycket girig. De märker sällan denna volymökning av maten de intar och märker bara skadan framför våg eller spegel.

För det andra, vattenretention och ödem visas också på fötterna eller händerna, vilket leder till efterföljande viktökning runt den sjunde månaden av graviditeten.

Vad är viktökning ”normalt” under graviditeten?

Inte alla gravida kvinnor går upp i vikt på samma sätt. I genomsnitt varierar viktökningen mellan 9 och 13 kg, men mycket finare kvinnor kan ta upp till tjugo pund.

Så, beroende på din kroppsstorlek från och med kommer den ökade ”normala” vikten att ändras. Till exempel för en smal kvinna är den tolererade viktökningen mellan 12,5 och 18 kg kan en smal kvinna gå upp mellan 11,5 och 16 kg, en överviktig kvinna före graviditet eller fetma bör inte gå upp mer än 10 kg.

För att veta i vad kategorin du är i, övervaka ditt BMI eller massindex kroppsligt. Beräkna din genom att dividera din vikt i kilogram med kvadrat av din längd i meter.

Under 18 är du tunn. Mellan 18 och 25 är du i normal storlek. Bortom, du är överviktig och om du överstiger 30 är du fet.

Vilka kategorier av gravida kvinnor bör funderar på att gå ner i vikt?

Under graviditeten är den ute frågan om att bestämma sig för att gå ner i vikt ändå. Det handlar om din hälsan och barnets i din mage. Du måste absolut fråga din läkare och din gynekolog innan du börjar någon viktminskningsdiet.

gå ner i vikt när du är gravid
Om du bestämmer dig för att gå ner i vikt när du är gravid måste du följas upp av en läkare.

Som nämnts ovan, att ta vikt är ett systematiskt och normalt stadium under graviditeten. Men om det blir för stort, det kan skada ditt barn och din förlossning. Barnet kan komma för tidigt eller förlossningen ska ske med kejsarsnitt.

För att övervaka ditt intag vikt, skaffa dig en våg och när du märker det du överstiger farligt 20 kg gått upp, måste du tänka gå ner i vikt på allvar.

Vad du ska göra om du vill gå ner i vikt vara gravid?

Om du vill gå ner i vikt när du är gravid, börja en drakonisk diet liknande den tid då du var ännu inte gravida är otänkbart. Din kropp behöver tappa kilon överflödig gradvis, men inte plötsligt för att inte skada bebis i magen. Här är några praktiska tips att följa.

Föredrar kvalitet framför kvantitet

Det är sant att kvinnor gravida kvinnor tenderar att äta allt och allt, särskilt mat tilltäppt. Det viktiga är inte att äta mer, utan att äta bättre.

För mycket mat faktiskt rik på kalorier och fattiga på näringsämnen och vitaminer kommer inte att ge dig bara extrakilon och nästan ingenting till bebisen. Å andra sidan, om du föredrar en balanserad kost, kommer detta att vara både fördelaktigt för dig, men speciellt för ditt barn.

Om du brukade äta allt skräp från snabbmatsrestauranger, som pizza, hamburgare och läsk, vänd dig till goda hälsosamma rätter tillagade hemma, i balansera kött, grönsaker och frukt.

Eftersom du vill gå ner i vikt är det viktigt att begränsa vad du äter och undvika för mycket äta. Ge inte efter för dina önskningar och när du måste äta, välj äta hälsosam mat och dricka mycket vatten.

Variera kosten

Ett tips för att förlora också vikt under din graviditet: variera din kost. I själva verket förändras meny förhindrar ofta att du snabbt blir uttråkad och låter dig behålla motivation att äta hälsosamt och balanserat, speciellt om du inte är van vid det.

Det är ibland svårt att göra inför sitt begär, speciellt den vanliga dåliga kosten. Så ta det dags att noggrant förbereda dina kvalitetsrätter så att dina smaklökar älskar varje gång det är dags att äta.

Slutligen, glöm inte desserten som uppenbarligen kommer att vara färsk frukt och inte en piece of cake. Han kommer att ta med fullständig mättnad i magen och ett överskott av vitaminer och näringsämnen för kroppen och för barnet i din mage.

Begränsa vissa livsmedel

Även om ditt mål är att förlora vikt under graviditeten, är det ingen idé att permanent förvisa vissa livsmedel i din kost.

gå ner i vikt när du är gravid
Din kost måste vara balanserad under graviditeten, även om du vill gå ner i vikt

Det måste du dock göra var noga med att begränsa deras konsumtion för att inte orsaka mer övervikt och eventuella hälsoproblem. Till exempel fylld mat högt glykemiskt index sockerarter såsom kakor, sylt och godis ska begränsas så mycket som möjligt, inte uteslutas.

Faktum är att denna typ av mat kan mycket snabbt skapa allvarlig hypoglykemi efter deras konsumtion. När du är hungrig och du tar dem, kommer de att öka produktionen av insulin som kommer att orsaka ett sug under timmarna efter deras konsumtion, vilket leder till mellanmål igen.

Till exempel vid frukost, föredrar lågsockerflingor eller fullkornsbröd samt flingor havre. Du kommer att vara mätt hela morgonen och kommer inte att känna inte en stor hunger vid mellanmål.

Du kan fortfarande tillåta ett litet infall i veckan utan att missbruka det. För att hjälpa dig undvika något överskott, ät inte dessa delikatesser när du är hungrig, men ät något annat först, vilket sedan begränsar din konsumtion.

Välj en anpassad sport

Många kvinnor tycker det sport är skadligt för barnet. Tvärtom, att flytta är lika mycket fördelaktigt för den blivande mamman såväl som för barnets tillväxt, förutom, naturligtvis, om läkaren förbjuder det.

Det är dock inte alla sporter anpassad till situationen och det är viktigt att identifiera den fysiska aktiviteten som du kommer att träna enligt dess intensitet, dess svårighet att förverkligas och varaktigheten av varje träningspass. Sport är perfekt för kvinnor gravid.

Du kan öva, genom att exempel promenader som särskilt rekommenderas för att underlätta vaginal förlossning. Om du vet hur man simmar, ta steget och simma eller vattengympa. Tanken är att inte tröttna på att göra längder, men att röra sig måttligt i vattnet. Bara handlingen att flytta i vattnet är en fysisk träning.

Yoga rekommenderas också och full av dygd, speciellt om du är stressad dagligen. Denna aktivitet kombinerar lågintensiv sport och avkoppling.

Vilken sport du än har öva, gå i din egen takt utan att ta livet av dig. Stirra inte som ensam mål viktminskning, men framför allt ha kul. Det är en av gångerna där du kan glömma stressen och de små glapparna kopplade till graviditeten. I Om möjligt, få hjälp av en sporttränare eller en nära och kära för att hjälpa dig vid problem.

gå ner i vikt när du är gravid
Det är fullt möjligt att idrotta under graviditeten, men några regler måste respekteras

Typiskt exempel på adekvat näring under graviditet

Om du vill gå ner i vikt utan att lida av en begränsad diet under din graviditet, här är en typisk dag att följa som garanterar dig ett optimalt intag av näringsämnen och vitaminer utan överskott av kalorier eller brist.

Vid frukost, ta en vanlig varm dryck, en mejeriprodukt, 2 skivor fullkornsbröd eller flingor med lite socker och en frukt. Använd honung för att söta, men inte socker i tärningar.

Som ett morgonsnack, du du kan ta lite kex eller mejeriprodukter.

Ät kött vid lunch eller fisk, lite rå grönsak och 2 skivor bröd eller en portion av stärkelserika livsmedel. Ta en frukt till efterrätt.

Ditt eftermiddagssnack kan bestå av en mejeriprodukt med låg fetthalt eller 2 skivor fullkornsbröd breda med hasselnötssmör.

Vid middagen, välj en god grönsakssoppa och fågel eller ägg.

Särskild bantning livsmedel undvika under graviditeten

När du är relativt överviktig frestas du ibland att följa en bantningsdiet eller att konsumera produkter kraftfulla fettförbrännare.

Men dessa alternativ är det avråds starkt under din graviditet. Faktum är att dessa metoder mer eller mindre drastiskt och riskerar att påverka barnets hälsa.

Här är maten att undvika under din viktminskningsperiod.

Lätta produkter

Oavsett om det är yoghurt eller dietläsk, rekommenderas inte denna typ av produkt för blivande mammor. Faktum är att dessa modifierade produkter riskerar att skapa näringsbrister om du konsumerar dem över tid. Om du vill konsumera kraftfulla aptitdämpande medel, prata med din läkare först.

Sötningsmedel

Sötningsmedel är naturligtvis få kalorier, men är främst kemiska. Detta kan dock visa sig vara mycket farligt för fostret. Sötningsmedel att absolut undvika är de som innehåller aspartam som innehåller fenylalanin. Det här är en aminosyra som är giftig för många spädbarn, särskilt de som är det benägen för en ärftlig sjukdom, fenylketonuri.

högproteinprodukter

Allt fullt av protein, i synnerhet barer och burkar är starkt förbjudna under graviditet. Även om dessa produkter är utmärkta måltidsersättningar medan genom att ha låga kalorier kompenserar de inte på något sätt för näringsintaget minimikrav som en gravid kvinna och hennes barn behöver.

Dessutom kommer ditt kalorivärde sjunka för lågt från den lägsta acceptabla tröskeln för en gravid kvinna. De kommer att följa mycket trötthet och stress samt muskelförtvining.

Slutsats

Att gå ner i vikt under graviditeten är fullt möjligt. Du måste dock förbli rimlig och ge kroppen tid att gå ner i kilon. Undvik att angripa det på något sätt (drakonisk kost, intensiv fysisk aktivitet, etc.) och säg till dig själv att efter förlossningen kommer din kropp gradvis att återgå till sitt tidigare tillstånd, med en viss ansträngning som inte längre kommer att skada din kropp, ditt barn. Om du är i detta skede, fortsätt att läsa med vår artikel om viktminskning efter graviditet.