Scarsdale Diet: Hur det fungerar, menyer och recensioner

[Artikeln uppdaterad den 11/09/2023]

Scarsdale är namnet på en stad i delstaten New York, USA. Detta namn är också förknippat med en diet utvecklad av Herman Tarnower (1910-1980), en amerikansk kardiolog och nutritionist. Den senare utvecklade Scarsdale-dieten på 1970-talet för att eliminera övervikt hos personer som vill ha det. Detta är en diet avsedd för snabb viktminskning under en kort tidsperiod. Hypokalorisk och restriktiv, den klassificeras i kategorin ”lågkolhydratkost” som kännetecknas av mycket litet kolhydratintag.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Principer

Scarsdale-dieten bygger på ett extremt begränsat kolhydratintag, en avsevärd minskning av fett och kalorier samtidigt som den förespråkar en hög andel protein och ett urval av livsmedel. Det är därför en lågkaloridiet, hypokolhydrater och hög protein baserat på att äta vissa livsmedel och förbjuda en hel lista med livsmedel. Det är den noggranna uppföljningen av rekommendationerna under de olika faserna som gör det möjligt att uppnå maximala resultat, i synnerhet snabb viktminskning.

De föredragna hälsosamma livsmedel under den första fasen är grönsaker, frukt och proteiner med ett kaloriintag som inte överstiger 1000 kalorier per dag.

Valet av livsmedel är mer varierat under den andra fasen som är ett stabiliseringsskede. Dessa två faser måste upprepas så många gånger som behövs tills försökspersonen når önskad vikt.

För var och en av dessa två faser erbjuder författaren flera former av menyer (klassiska, exotiska, ekonomiska, gourmet- och vegetariska) för att variera kosten och anpassa den till var och ens önskemål och smak.

Hur fungerar Scarsdale-dieten?

Scarsdale-dieten är baserad på tre dagliga måltider (frukost, lunch och middag) bestående av en betydande andel proteiner och en minskad andel fetter och kolhydrater som syftar till att teoretiskt minska kalorierna i kosten. Den måste följas under två faser på fjorton dagar vardera med godkända livsmedel och förbjudna livsmedel. Snacks är inte tillåtna.

Vilka är de två faserna av kosten?

Första fasen

Den första fasen (Two-On på engelska) varar i två veckor. Särskilt strikt kännetecknas den av ett begränsat urval av livsmedel med en meny som måste följas till punkt och pricka. Det finns receptbelagda livsmedel som inte bör ersättas med andra. Under de två veckorna är frukostmenyn alltid densamma. Den består av en halv grapefrukt, en skiva fullkorns- eller proteinberikat bröd, kaffe eller te.

När det gäller luncher och middagar består de undantagslöst av magert kött, fågel eller fisk. Dessa måltider åtföljs av grönsaker (kalla eller varma) utan fett. Endast citron eller vinäger är tillåtet som dressing till sallader. Alkohol är förbjudet. Men vatten, kaffe (koffeinfritt), te och dietdrycker är tillåtna som drycker.

Mellan måltiderna, när hungern råder, kan försökspersonen konsumera morötter eller selleri.

Den andra fasen

Mindre restriktiv, jämfört med den första fasen, fas 2 eller stabiliseringsfasen (Two-Off på engelska) varar också 14 dagar. Valet av livsmedel att konsumera är mer varierat. Men kolhydrater och lipider är alltid starkt begränsade under denna fas som syftar till att stabilisera viktminskningen. Stärkelsehaltiga livsmedel är inte tillåtna. Andra rekommendationer som bör respekteras under denna fas är:

 • högst två skivor bröd per dag;
 • ägg är tillåtna med en hastighet av 3 per vecka;
 • söt industrimat, fet kött, fett och kallskuret är förbjudna.

Efter denna andra fas på 14 dagar kan patienten avbryta dieten eller återuppta den första fasen.

Tillåten/förbjuden mat

Tillåten mat

På Scarsdale-dieten kan du äta vissa livsmedel. Dessa är bland annat:

 • frukter (grapefrukt, mango, papaya, persikor, etc.);
 • grönsaker (spenat, morötter, selleri, rädisor, etc.);
 • källor till magert protein (magert kött, särskilt kyckling, magert nötkött, kalkon utan skinn eller fett);
 • 0 % feta mejeriprodukter;
 • sötningsmedel (för att ersätta socker);
 • kryddor, vinäger, citron, vitlök, lök, salt och senap kan användas som smaksättning.

Förbjudna livsmedel

För att hjälpa dig gå ner i vikt, som en del av Scarsdale-dieten, bör vissa livsmedel inte ätas. Bland de livsmedel som ska förbjudas kan jag nämna:

 • stärkelsehaltiga livsmedel (ris, pasta, etc.);
 • fetter (olja, smör, etc.);
 • feta mejeriprodukter;
 • kallskuret;
 • socker och söta produkter;
 • fett kött (korv, fläskkotlett, etc.);
 • sylt och desserter.

Vad är en typisk dag på Scarsdale-dieten?

En typisk dag på Scarsdale-dieten är som följer.

Frukost

 • säsongens frukt eller 1/2 grapefrukt,
 • skiva rostat bröd eller proteinbröd,
 • kaffe eller te utan mjölk, utan socker, utan grädde.

Lunch

 • magert kött (kyckling, kalkon, etc.)
 • tomater (grillade eller rostade)
 • kaffe eller te.

Middag

 • mager fisk
 • gröna grönsaker (spenat, broccoli, etc.)
 • kaffe eller te.
Att dricka kaffe eller te efter middagen rekommenderas under Scarsdale-dieten.

Fördelarna med Scarsdale-dieten

 • Det är en kort diet som gör att du snabbt kan gå ner i vikt. Detta resultat (med en viktminskning på upp till 500 g per dag) och denna korta varaktighet utgör en källa till motivation som gör det möjligt att undvika övergivande under genomförandet av dieten.
 • Scarsdale-dieten är lätt att följa. Menyerna är redan utvecklade med proportioner som tidigare beräknats och finns i dedikerade böcker. Du behöver inte designa menyerna, bara köp maten för att laga rätterna med ett brett utbud av recept som finns inspelade i boken skriven av Dr Tarnower (”Scarsdale Medical Diet”).
 • När den är av kort varaktighet är Scarsdale-dieten fördelaktig för hälsan med generellt tillräckligt intag av proteiner, mineralsalter och vitaminer.
 • Generellt sett finns det inga begränsningar vad gäller mängden livsmedel som tillåts, inte heller kaloriräkning eller vägning av matransoner. Så du behöver inte längre en effektivt aptitdämpande medel.
 • Med viktminskning som är särskilt snabb, kan denna bantningsdiet vara användbar för brudar och brudgummar som vill gå ner i vikt snabbt eller för personer som vill gå ner i vikt hastigt för en speciell händelse inom en snar framtid.

De mindre

 • Förnyelse av denna diet eller frekvent upprepning, som författaren föreslår, kan ha skadliga effekter till följd av näringsobalanser. Faktum är att förbud mot oljor kan främja en brist på essentiella fettsyror. Otillräckliga mängder mejeriprodukter kan inducera kalciumbrist. Dessa näringsbrister kan orsaka hjärndysfunktion.
 • Det är en strikt diet som ibland är oförenlig med det sociala livet, eftersom den inte tillåter någon avvikelse eller anpassning av måltider. Det är därför svårt att tillämpa det noggrant när man bjuder in vänner eller går ut på restaurang.
 • Kosten tillåter inte en relativt varierad kost. Det är en proteinrik kost men också lågkalori och lågkolhydrat. Detta är en särskilt obalanserad kost som kan ha biverkningar till följd av en hög proteinkonsumtion eller en dåligt diversifierad kost.
 • Denna diet utsätter patienten för en återgång av förlorade kilogram när han återgår till en normal diet. Det kan orsaka en jojo-effekt med tanke på den mycket snabba viktminskningen under de första två veckorna.

Effektiviteten av Scarsdale-dieten

Scarsdale-dieten kännetecknas av en diet rik på protein. Det innebär också att minska mängden kalorier och andelen kolhydratintag. Denna låga andel av kolhydrater och kalorier främjar en minskning av hungern samtidigt som den tillåter kroppen att tolerera restriktioner. Genom att göra det, för att tillgodose sina behov, kommer kroppen att dra på fettreserver och inte på sina sockerreserver.

Således främjar Scarsdale-dieten efter några dagar minskningen av känslan av hunger och snabb viktminskning, med ett halvt kilo per dag i genomsnitt (enligt författaren), eller 7 till 9 kilo på 2 veckor. . Det har gynnsamma effekter på viktminskning precis som bästa fettförbrännare. Men denna effektivitet är kortsiktig och råder när instruktionerna och rekommendationerna noggrant respekteras. När du väl återupptar en balanserad kost är viktökning nästan oundviklig.

Varaktighet

Scarsdale-dieten består av en första fas på två veckor och en andra fas på två veckor, totalt fyra veckor för de två faserna. Författaren rekommenderar en regelbunden växling av fas 1 och fas 2, dvs att bibehålla växlingarna i de olika faserna under livet.

Specialmenyer och recept för Scarsdale-dieten

MorgonMiddagKväll
Dag 1
Hälften grapefrukt
skivor fullkornsbröd eller skivor av proteinberikat bröd,
te eller kaffe utan socker, mjölk eller grädde
Varierad kallskuret efter eget val (magert kött: kyckling, kalkon, tunga, magert nötkött, etc.)
skivad, grillad eller stekt tomat
kaffe eller te
Fisk eller skaldjur (räkor, krabbor)
grönsakssallad
skiva rostat fullkorns- eller proteinbröd
Grapefrukt eller en säsongsfrukt
Kaffe eller te
Dag 2Hälften grapefrukt
skivor fullkornsbröd eller skivor av proteinberikat bröd,
te eller kaffe utan socker, mjölk eller grädde

Fruktsallad (du kan kombinera vilken frukt du vill) Sockerfritt kaffe eller te
en hackad och grillad biffsallad av tomater, sallad, gurka sockerfritt kaffe eller te
Dag 3Halv grapefrukt,
skiva fullkornsbröd eller skiva proteinberikat bröd,
te eller kaffe utan socker, mjölk eller grädde
Salladssallad med tonfisk (vinäger eller citronsaft som smaksättning) grapefrukt, melon eller säsongens frukt sockerfritt kaffe eller te Stekt lamm (efter att fettet har tagits bort) sallad av sallad, tomater, gurka, selleri kaffe eller te utan socker
Dag 4En halv grapefrukt, skivor fullkornsbröd eller skivor proteinberikat bröd,
te eller kaffe utan socker, mjölk eller grädde
2 ägg beredda utan fett, mager eller låg fetthalt ost, haricots verts eller rostat fullkornsbröd eller protein, rent kaffe eller te.Grillad kyckling (inget skinn, inget fett)
spenat, grön paprika eller gröna bönor
kaffe eller te.
Ät fullkorns- eller proteinberikat bröd och drick osötat te eller kaffe som rekommenderas på morgonen som en del av Scarsdale-dieten

Åsikter från vårdpersonal

För vårdpersonal kan Scarsdale-dieten vara ett intressant tips eller lösning som kan bidra till snabb viktminskning, så länge den appliceras under en kort tidsperiod som inte överstiger 14 dagar. Eftersom det är en lågkaloridiet kan den inducera viktminskning under de första veckorna. Men ingen ny vetenskaplig utvärdering kan fastställa ett visst samband mellan denna viktminskning och noggrann respekt för principerna för Scarsdale-dieten.

Efter två veckor uppfyller denna bantningsplan inte kroppens näringsbehov och kan orsaka betydande brister i essentiella fettsyror och mineraler (kalcium). Särskilt restriktivt, det kan ha negativa hälsoeffekter. För att undvika all exponering för konsekvenserna av en obalans i kosten rekommenderar vissa yrkesmän att söka medicinsk rådgivning eller en dietist innan de använder Scarsdale-dieten. För dem bör denna bantningsplan inte tillämpas under en längre tid.

Dessutom, för vissa experter, kan denna diet utvecklad på 1970-talet med kunskap från förra seklet, vara i otakt med nuvarande kunskap (från 21th århundradet) när det gäller näring.

Konsument recensioner

Konsumenter som uppskattar Scarsdale-dieten lyfter fram det faktum att de inte behöver racka ihop sig för att designa menyer och recept. De är i allmänhet nöjda med denna diet, som gjorde att de kunde gå ner i vikt snabbt under de första veckorna. Men, som kritiker av denna regim påpekar, tycker de att implementeringen är lite påfrestande och är inte beredda att leva efter principerna för denna regim hela livet. Det är till och med tråkigt eller intetsägande för andra konsumenter som skyller på bristen på variation i menyerna.

Dessa konsumenter som är besvikna över denna bantningsplan, uttrycker sitt missnöje genom att avslöja att de bara har tappat obetydligt i vikt. De glömmer inte att avslöja hungern de har känt i flera dagar och den opraktiska karaktären hos denna diet som inte tillåter att äta på en restaurang, med vänner eller släktingar under festliga perioder. För dem är det en kost som är för restriktiv, frustrerande och olämplig för livet, till och med ineffektiv.