Seignalet-diet: den kompletta fransktalande guiden

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Seignalet-dieten, som utvecklades 1985 av Dr. Jean Seignalet, är inte en strikt diet utan snarare en uppsättning näringsindikationer som liknar medelhavs- eller paleodieter. Den grundläggande utgångspunkten för denna diet är att modern mat är genetiskt annorlunda än förfäders mat, och den mänskliga mag-tarmkanalen har inte haft tid att anpassa sig till dessa förändringar. Dr Seignalet tror också att matlagning vid höga temperaturer kan förändra proteinstrukturen i livsmedel, vilket kan leda till autoimmunitet såväl som förändrad mag-tarmflora.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Dr. Seignalet trodde att dessa modifierade proteiner kanske inte smälts helt, vilket kan förändra bakteriefloran från en jäsning (fysiologiskt föredragen) till en av förruttnelse (inte fysiologiskt föredragen). Bakterier, som verkar på ruttna proteiner, skapar giftiga biprodukter som kan orsaka många obalanser och leda till sjukdomar. Dietfilosofin går ut på att äta omodifierad mat, som kan smältas fullständigt och assimileras, eller användas på rätt sätt av kroppen.

Några ord om uppfinnaren av Seignalet-dieten

Jean Seignalet var en fransk läkare och biolog. Han praktiserade medicin främst på 1980- och 1990-talen och ledde transplantationsenheten vid Montpelliersjukhuset, som han utan tvekan är en pionjär inom. Än idag är hans namn förknippat med stor prestige och han är respekterad i alla medicinska kretsar, konventionella och holistiska. Hans stora nyfikenhet och intelligens fick honom att upptäcka det berömda HLA gen-systemet, bland andra bidrag till medicinsk kunskap. Redan från början var han mycket intresserad av att behandla autoimmuna sjukdomar som reumatoid artrit genom kosten.

Hans mest lysande bidrag var forskning om kostbehandlingar för kroniska sjukdomar som cancer och autoimmuna sjukdomar. Hans bok ”Nutrition, the Third Medicine” borde vara obligatorisk läsning för alla patienter som lider av kroniska sjukdomar. Doktor Seignalet har behandlat mer än 3000 patienter, med varierande svårighetsgrad (från astma till metastaserande cancer).

Efter år av observation utvecklade Dr Jean Seignalet denna diet vars huvudsakliga mål är att återställa tarmslemhinnan som har blivit för permeabel på grund av genetiska (enzymer) och miljöfaktorer (mikrober, läkemedel, gluten, etc.). Denna ökning av tunntarmens permeabilitet är en av orsakerna till vissa autoimmuna sjukdomar, enligt vissa forskare. Denna diet kan antas av alla som lider av degenerativa eller kroniska inflammatoriska patologier för att förbättra sin allmänna hälsa.

Han utvecklade sin förfäders kost genom att kombinera sin egen forskning med andra författares arbete som Kouzmine. Han definierar sin diet som den idealiska kosten för människor och alla principer är väl förklarade i hans bok. I en bok med titeln Mat eller tredje medicin, berättar han om de resultat han kunde observera hos sina patienter, resultat som ingen vetenskaplig tidskrift har gått med på att publicera. Hans arbete med kost och hälsa erkändes aldrig av det vetenskapliga samfundet, och han insisterade på att han inte ville bota sjukdomar med den hypotoxiska kosten, utan snarare hjälpa till att förhindra att de uppstår och stödja återhämtningsprocessen.

Denna kontroversiella figur dog 2003 och lämnade efter sig en gemenskap av entusiastiska anhängare av hans diet som livnär sig på det varje dag. Även om hans specifika rekommendationer aldrig har validerats av hans kamrater, i ett sammanhang med växande kostproblem (som spridningen av fetma i utvecklade länder), resonerar Seignalets arbete med tanken att vi i viss utsträckning kan vara de bästa assistenterna för vår egen hälsa.

Seignalet diet päron

Fördelarna med Seignalet-dieten

Det var Dr Jean Seignalet som först nämnde idén om ett tredje läkemedel i form av mat, efter klassisk medicin och alternativ medicin. Denna hypotoxiska diet, ganska nära andan i paleo-dieten, skulle ha gynnsamma effekter på ett stort antal autoimmuna sjukdomar, inklusive polyartrit, reumatism, multipel skleros, reumatism, celiaki… Denna förfäders diet bekämpar även cancer, migrän, manodepressiva psykoser, diabetes typ 2, nervöst sammanbrott, psoriasis, nässelfeber och astma. Denna diet är ganska restriktiv, eftersom den kräver noggrant urval av livsmedel och överensstämmelse med vissa grundläggande regler. Seignalet-dieten hjälper också till att gå ner i vikt så mycket som möjligt bantningskapslar eller kraftfulla fettförbrännare, men på ett mer traditionellt sätt.

Den franske kirurgen och immunologiforskaren Jean Seignalet är en individ som har ägnat sitt yrkesliv åt att utforska kopplingarna mellan mänsklig livsstil och hälsa, med särskilt fokus på kost. Hans arbete var kontroversiellt inom vetenskapssamfundet, men det väckte ändå uppmärksamheten till den viktiga frågan om hur vi kan vara agenter för vårt eget välbefinnande.

Seignalet presenterade resultaten av näringsförändringar hos ett hundratal patienter. Bland dem svarade 91 positivt på programmet. Vissa ansågs obotliga av konventionell medicin, vilket kan skapa hopp för många patienter. Enligt författaren tillämpade patienterna som behandlades med näring strikt den hypotoxiska kosten och effekterna märktes efter en period som varierade från några månader till flera år.

Seignalet rekommenderar inte att du använder detta system som ersättning för medicinsk behandling. Tvärtom handlar det om att anamma en livsstil för att förebygga sjukdomen eller förbättra patientens tolerans mot en mycket tung behandling, som kemoterapi eller strålbehandling. Seignalet insisterar på det faktum att kosten inte botar sjukdomar: på sin höjd framkallar den remission.

Grundläggande principer för Seignalets diet

Jean Seignalet ställer sitt dietförslag efter en grundläggande idé: vissa moderna livsmedel har modifierats och skiljer sig från de som konsumerades av de första männen. Å andra sidan har den moderna människans matsmältningssystem inte modifierats för att anpassa sig till dessa förändringar.

Denna modifiering av mat kommer från genetisk mutation orsakad av jordbruket, i fallet med vissa spannmål, eller genom tillagning vid höga temperaturer, vilket modifierar proteinstrukturen. Således kan proteinerna vi äter inte smältas helt, vilket förändrar balansen i tarmfloran. Fermenteringsbakterier ersätts av skadliga bakterier som skapar gifter vars upptag stör kroppens balans.

Denna förändring kan resultera i eliminering av vissa fördelaktiga principer, i ackumulering av toxiner eller i stimulering av immunsystemet av skadliga proteiner, vilket är fallet med autoimmuna sjukdomar. Filosofin med dieten är att äta omodifierad mat, som är helt assimilerbar. Seignalet-dieten främjar uteslutningen av spannmål, med några få undantag, uteslutningen av mejeriprodukter, förmånlig konsumtion av råvaror (mer än 70% av kosten bör vara rå), användningen av jungfruolja, erhållen genom kallpressning, prioritering av ekologiska produkter och frekvent konsumtion av probiotika.

Modern jordbruksmetod
Jordbruksmetoderna har utvecklats mycket

Plats för spannmål i Seignalets diet

Seignalets diet utesluter ”moderna” spannmål: vete, råg, korn, kamut, dinkel och till och med majs. Alla spannmål som erhålls genom genetisk modifiering eller selektion är svårsmälta, särskilt de som innehåller gluten eftersom de kan orsaka intolerans. Ris, bovete och quinoa är dock acceptabla.

Moderna spannmål är förbjudna eftersom de har muterats på grund av jordbruksurval. Modernt vete har 21 till 23 kromosomer, medan ”förfäders” vete bara hade 7. Denna modifiering påverkar proteinstrukturen, som kan fungera som ett toxin eftersom det inte är helt smält. Dessa toxiner verkar också i tarmen, förändrar tarmfloran och skapar patogen flora som påverkar tarmväggen och skapar ännu fler toxiner.

Vete är farligt, av skälen ovan. Så livsmedel som innehåller det måste elimineras. Majs är farligt av samma skäl som vete: den ursprungliga plantan var en halv meter hög, medan den moderna plantan är 3 meter hög. Korn, råg och havre bör uteslutas, eftersom de kommer från samma familj som vete. Ris accepteras. Den förblev i sin vilda förhistoriska form, och klinisk erfarenhet visar att den sällan är skadlig, även när den tillagas. Bovete tolereras mycket väl av patienter och är tillåtet. Sesam är också väldigt gott.

Seignalet har ingen tydlig åsikt om afrikanska spannmål (hirs, sorghum, etc.) och andra (amarant, quinoa, etc.). De är troligen ofarliga, eftersom de aldrig har odlats intensivt. Nyligen genomförda studier visar dock att hirs förmodligen också är ett muterat korn, och bör därför uteslutas. Det är möjligt att använda mjöl från accepterade livsmedel som bovete, quinoa, soja, kikärter, ris och banan. Vete och majsstärkelse är tillåtna, eftersom de inte innehåller protein i renad form.

Plats för mejeriprodukter i Seignalets kost

Komjölk är ett mycket näringsrikt foder…för en växande kalv. Människor kan bara smälta sin arts mjölk, och endast under laktationsperioden. Huvudproteinet i mjölk, kasein, är svårt för människor att smälta helt, vilket skapar många matsmältningsproblem. Denna diet utesluter mjölk av animaliskt ursprung (ko, get, får, sto) och deras derivat (smör, grädde, ost, glass). Dessa produkter innehåller allergiframkallande proteiner och många tillväxthormoner. Många vuxna producerar inte laktas, ett enzym som är avgörande för matsmältningen.

Mejeriprodukter är förbjudna (ko, får, get, etc.), liksom mejeriprodukter (smör, ost, grädde, yoghurt, etc.). Detta avlägsnande orsakar inte kalciumbrist eftersom andra livsmedel i kosten redan är rika på kalcium och kroppen kommer att absorbera kalcium efter behov. Sojamjölk och yoghurt är bra substitut för traditionella mejeriprodukter. Andra växtbaserade mjölkar är också tillgängliga: mandel, hasselnöt, ris…

Komjölk, förbjuden i Seignalets diet
Komjölk är förbjuden i Seignalets diet

Plats för proteiner av animaliskt ursprung i Seignalets diet

Det är bättre att äta rått kött (carpaccio, bifftartar…) eller bara lite. Råa köttprodukter är tillåtna (parmaskinka, korv, salami, etc.), medan tillagade produkter är förbjudna (kokt skinka etc.) Äkta foie gras (gåslever) är tillåtet, eftersom det vet att hans fett är hälsosamt . Vanlig paté är det inte, eftersom den oftast innehåller mjölk och mjöl.

När det gäller kött och ägg, ju mindre tillagat desto bättre. Kokt fisk är dock mindre farligt än kokt kött. Den kan därför ångas eller tillagas vid låg temperatur. Skaldjur är tillåtna och det rekommenderas till och med att äta dem råa. Äggen ska bara pocheras. Kokta ägg är förbjudna.

Plats för frukt i Seignalet-metoden

Alla grönsaker och frukter är tillåtna (och rekommenderas). De bör konsumeras i stora mängder. Baljväxter är tillåtna som gröna grönsaker. Som ett undantag är det tillåtet att tillaga dem i tryckkokare. Konsumtionen av torkad frukt uppmuntras. Doktor Seignalet råder att äta mycket fikon, dadlar, mandlar, valnötter, hasselnötter och oliver. De ska dock ätas råa, aldrig grillade.

Oljorna

Dieten utesluter varmpressade eller kokta oljor. Industriella processer för framställning av oljor och margariner med lösningsmedel, raffinering, avfärgning och deodorisering denaturerar fettsyror. Vi kommer att prioritera kallpressade oljor från ekologisk odling. Vi kommer att gynna raps-, valnöts- och hasselnötsolja och vi kommer regelbundet att konsumera små fet fisk (sardiner, ansjovis, makrill, etc.) för deras höga innehåll av omega 3-fettsyror (EPA och DHA).

Seignalet rekommenderar olivolja eftersom den innehåller enkelomättade fettsyror. Han rekommenderar också valnöts-, soja- och rapsoljor eftersom de ger alfa-linolsyra. Jätteljusolja och gurkörtsolja rekommenderas, eftersom de ger beta-linolsyra. Vilken olja som helst är bra när den är jungfrulig och extraherad genom kallpressning. Raffinerade oljor är därför undantagna.

Andra livsmedel

Seignalet råder att äta honung och pollen. Choklad måste vara mörk, ekologisk och gjord med farinsocker eller andra naturliga sötningsmedel (agave, lönnsirap, honung). Vitt socker måste elimineras och ersättas med farinsocker, mycket rikare på mineraler och vitaminer.

Kranvatten och mineralvatten ger spårämnen och mineraler. Drycker med mycket vitt socker som läsk och kommersiell juice är undantagna. Öl är uteslutet, eftersom det innehåller kornprotein. Kaffe och te tolereras i rimliga mängder. Konsumtion av Achicoria rekommenderas. Alla alkoholhaltiga drycker är tillåtna i måttliga mängder, förutom öl som fortfarande är undantaget.

Salt, peppar, vinäger, citron, vitlök, persilja, senap, curry är tillåtet. Det rekommenderas att begränsa saltkonsumtionen och inte ta raffinerat salt. Du bör istället välja hela salter som Maldonsalt och Himalayasalt.

Himalayasalt
Föredrar helst Himalayasalt

Metod för att laga och laga mat enligt Seignalets diet

Seignalet-metoden utesluter produkter som tillagas vid en temperatur över 110 ° C. Tillagning vid höga temperaturer denaturerar maten och dess näringsämnen. Vitaminer, antioxidanter och essentiella fettsyror blir svåra att tillgodogöra sig eller till och med giftiga när de tillagas vid höga temperaturer. De föredragna tillagningsmetoderna är ångkokning eller skonsam kokning.

Att laga mat bör undvikas så mycket som möjligt. Det är viktigt att äta så mycket rå mat som möjligt. Mer än 70 % av kosten bör vara rå. När tillagning är nödvändig eller oundviklig bör temperaturen inte överstiga 110 ° C. Mat bör helst ångas. Bortom denna temperatur (och särskilt över 200 °C) skapas många mutagener, Maillard-molekyler och isomerer. Dessa omvandlas till toxiner en gång i kroppen.

Det rekommenderas att ta ett vitamin- och mineraltillskott. Vitamin-, mineralsalt- och spårelementstillskott är en integrerad del av Dr. Seignalets näringsprogram. Mycket lätt stekning, sjudande, ångande eller uttorkande mat är tillåten, eftersom inte alla dessa metoder når höga temperaturer. Att steka över 200°C rekommenderas inte, och inte heller tillagning i ugnen, som till och med kan nå 280°C. Om du noggrant vill följa Seignalets diet, måste du äta rökt mat med måtta på grund av deras cancerframkallande effekt på magen.

Ytterligare åtgärder för Seignalet-dieten

Under Seignalet-metoden rekommenderas det starkt att inte röka. Rutinmässig fysisk träning rekommenderas. Likaså är det lämpligt att ta probiotiska produkter för att reglera tarmfloran.

Hur man behandlar celluliter med Dr. Seignalets hypotoxiska diet

Celluliter är resultatet av den skadliga effekten av toxiner. Därför måste man hitta ett sätt att förhindra kvarhållande av giftiga ämnen i kroppen. Kroppen renar sig själv genom regelbunden utsöndring av giftiga ämnen genom njurar, avföring och hud. Att öka mängden urin, förhindra förstoppning och aktivera svettning är fördelaktiga åtgärder för att eliminera gifter.

Eftersom den är rik på näringsämnen är färsk frukt och grönsaker huvudbeståndsdelarna i en kroppsrenande diet. De är lättsmälta och innehåller mycket fibrer. För att dra nytta av alla fördelar med Seignalets kost kommer urindrivande örter som sparris, maskros, kronärtskockor, kål, sallad, purjolök, citron, apelsin och grapefrukt att inkluderas. Vi bör undvika rökt och saltat kött som ofta innehåller tillsatser som avsevärt ökar vätskeupptagningsförmågan i cellerna. Vi kommer att konsumera så lite salt som möjligt och dricka minst 8 glas vatten per dag, ta det första på fastande mage på morgonen. Vi kommer även att dricka en kopp maskroste varje dag.

Maskros innehåller element som ökar leverns förmåga att bryta ner avfall och gifter och hjälper till att avlägsna vatten från blodet genom njurarna. Maskrosblad kan läggas till sallader eller tillagas som spenat. Detsamma gäller nässlor. Vi ska dricka grönt te och vi ska balansera tarmfloran med terapeutisk probiotika. Kroppsaktivitet är avgörande för att förebygga och behandla celluliter, eftersom det stärker musklerna och förbättrar ämnesomsättningen och syreutbytet.

Maskros
Maskros har vissa föga kända dygder

Jacqueline Lagacés bok om Seignalet-dieten

I flera år led Jacqueline Lagacé av försvagande artritisk smärta i händer, ryggrad och knän. Konventionell medicin gav ingen lättnad, och Lagacé, en medicinsk forskare, började leta efter alternativ.

Denna forskning om Seignalet-dieten ledde henne till Dr. Jean Seignalets arbete, en expert på näringsterapi, som använde riktad nutrition för att behandla patienter med kroniska inflammatoriska sjukdomar. Hans tillvägagångssätt kallades den hypotoxiska dieten, och han uppnådde 80 % framgång med den. Genom att följa sin diet upplevde Lagacé lättnad från smärta i händerna inom tio dagar och återfick sina händer inom 16 månader. Hans rygg- och knävärk har minskat kraftigt.

I Hur jag övervann kronisk smärta och inflammation genom kosten, utforskar Lagacé hur våra kroppar är i krig med vår moderna västerländska kost. Hon utforskar noggrant vetenskapen om att behandla inflammatoriska sjukdomar genom näringsterapi och förklarar varför konsumtion av vete, mejeriprodukter och animaliska proteiner tillagade vid höga temperaturer stör balansen i tarmfloran och stimulerar tillväxten av sjukdomsframkallande bakterier. Med hänvisning till nya vetenskapliga studier som visar hur och varför dessa livsmedel är potentiellt pro-inflammatoriska, Hur jag övervann kronisk smärta och inflammation genom kosten det är där lättnaden börjar.

Upptäck grönsaksdieten, se den här artikeln: https://checkfood-se.com/fall/gronsaksdiet-min-asikt-for-att-vagleda-dig/