Ansvarsfull kosthållning: Minska ditt avfall i köket

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Vad är ”Ansvarsfull dietetik”?

HAR Enligt min mening är detta ett riktigt koncept. Han kom inte undan person som det är nödvändigt att agera för att skydda miljön utan ytterligare dröjsmål. Ja, men trots allt vilja som du kan ha, du vet inte nödvändigtvis med vad komma igång och hur du går tillväga för att ändra dina vanor och ditt dagliga liv.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Det finns har två rum i ett hus som genererar mycket avfall : badrummet och köket! Här önskar jag dig tillhandahålla de första nycklarna för att minska ditt avfall i din kök och låter dig optimera förvaringen av din skåp.

Framför allt är det viktigt att ändra dina vanor i din egen takt: det perfekta skulle naturligtvis vara att lyckas få allt på plats över en natt… Men, skaka om alla dina vanor som har varit invanda i flera år i ett ögonblick av fingrarna, det är inte så enkelt. Det är därför vi kommer att gå vidare i etapper.

pasta

1tid steg: Inventera det avfall du producerar.

Det finns Det finns flera typer av avfall i ett kök:

  • Förpackning och överpackning: behöver man verkligen ha ost i enskilda portioner, inlindad i vax, sedan i plastfolie, sedan i ett plastnät? Är hel, ”naken” ost mindre bra? Allt du köper i snabbköpet är tyvärr packat och överpackat när det sällan är nödvändigt. Kanske går du också på marknaden på helgen: det är inte alltid bättre, med papperen som slår in alla produkter du köper…
  • ”Grönt” avfall: Detta är det avfall som produceras under tillagningen av dina måltider, skal, morotsskivor, broccolikärnor, etc. Allt detta avfall kan minskas avsevärt, vi kommer att prata om det lite senare.
  • Avfall relaterat till utgången mat: stormarknader uppmuntrar oss att köpa i stora kvantiteter, med kampanjer och förpackningar med 24 yoghurtar, men i allmänhet behöver vi inte så mycket lager på en vecka och maten försvinner bak i våra skåp och vårt kylskåp. Det slutar med att de ruttnar och slängs. Det är verkligen synd att slösa så mycket mat och producera så mycket avfall, tycker du inte?

Jag inbjuder dig att göra din egen bedömning under en vecka: vad slängde du? Kunde detta ha undvikits?

kaffe

2th Steg: Förbered dig på förändring.

Du måste börja med att fråga dig själv varför du vill förändra din organisation: är det för planeten unikt? Är det för att få synlighet i ditt kök ? Är det för att uppnå ett bättre organisation/förvaltning av dina aktier? Är det att göra besparingar?… Vet du varför du ger dig i kast med detta tillvägagångssätt är viktigt: det är det som kommer att vägleda dig i ditt val och vad som hjälper dig att behålla din motivation… för ja, det här Det är inte alltid lätt att hålla sig motiverad om det inte finns någon i närheten. du gjorde det här steget.

För att begränsa ditt avfall måste du ändra dina vanor och begränsa köpet av förpackade produkter. Du kommer därför att behöva återanvändbara förpackningar för att göra dina inköp och för att lagra dina produkter hemma: gamla burkar med sylt eller pickles kommer att göra jobbet mycket bra till en början! Kom ihåg att utrusta dig med tygpåsar för shopping för att ersätta pappers-/plastpåsar, en shoppingpåse och glaslådor för färskvaror (ost och kött). Om du är yoghurtkonsument (animalisk mjölkyoghurt eller sojayoghurt) råder jag dig att utrusta dig med en yoghurtmaskin också, du kommer att spara mycket pengar i längden!

Börja omorganisera dina skåp: börja flytta över dina pastapaket till återanvändbara behållare, gör samma sak för mjöl, socker, linser… kort sagt, bli av med förpackningen som stör dig. Du kan bli förvånad över platsen du kommer att vinna!

kompost

3th steg: Ändra!

För minska din avfallsproduktion måste du ändra din sätt att köpa, konsumera, laga mat. Detta kan tyckas komplicerat i början, men kom ihåg: ta tid det kommer att ta dig att utföra alla dessa förändras gradvis.

  • Ta dina tygpåsar och din shoppingväska i en liten butik som säljer bulk och/eller ekologiska produkter, eller på marknaden. Använd dina tygpåsar för att lägga dina frukter och grönsaker, lägg sedan produkter som inte behöver förpackning (kål, gäng morötter, sallad etc.) direkt i din shoppingväska. Avsluta din shopping genom att köpa det du behöver i bulkprodukter med hjälp av de papperspåsar du har till ditt förfogande, samtidigt som du ser till att bara köpa det du behöver under en till två veckor som högst i torra produkter. Har du sett allt du kan hitta i bulkprodukter: pasta, ris, socker, mjöl, mandel, kex, kakaperitif… Har du någonsin lagt märke till alla dessa onödiga förpackningar i vardagen? Om du gör en avstickare till bageriet, kom ihåg att ta en tygpåse att lägga ditt bröd i, du slipper engångspapperspåsen eller -arket! Gå hem, lägg undan dina inköp och inventera dina förpackningar: inte illa redan, eller hur?!
  • Kom igen, med denna första erfarenhet, låt oss försöka gå längre: förutom tygpåsar och shoppingkassar, ta glaslådor lufttät att köpa din kött och din ost (på marknaden, hos din favoritslaktare eller alltid i din ekologiska/bulkbutik): tveka inte att be handlarna att använda dina lådor, det gör de ofta gärna. Tänk på att om du inte ber om det, kommer du aldrig att få det! Komplettera din samling av tygpåsar också för att kunna lägga dina torra produkter i lösvikt: du behöver inte längre engångspapperspåsar! Vi är verkligen inte dåliga när vi inventerar avfall efter shopping, eller hur?
  • För att minska ditt gröna avfall, det finns många recept som låter dig använda skal av frukt och grönsaker. Glöm inte att om du köper ekologiska produkter kan du äta skalen: du behöver inte skala dina morötter eller din potatis för att lägga dem i soppan, du kan använda toppen av många grönsaker… Du kan också Utrusta dig med en komposter för att slippa slänga ditt gröna avfall i hushållssoporna: det finns alla typer av komposter, även för lägenheter (luktfria, som t.ex. maskkompostorer)! Du kan också slänga i dina äggskal, dina kartonger (i små bitar och inte tryckta), dina pappershanddukar och servetter (ej tryckta) även om det finns tvättbara tygversioner…

jag hoppas att mitt första råd har hjälpt dig att se saker tydligare! Fler artiklar kommer om ämnet! Upp till dig NU !