Är kött dåligt för din hälsa?

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Enligt WHO är ”rött kött förmodligen cancerframkallande, och bearbetat kött är det definitivt”. Dessutom har dess konsumtion minskat med 12 % på 10 år (Källa: Credoc).

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Bör vi gå utan kött ändå?

Flera vetenskapliga studier har publicerats om de dåliga hälsoeffekterna av rött kött (nötkött, kalvkött, häst, fläsk, fårkött, lamm, get). Det skulle öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar, cancer eller diabetes. Internationella byrån för cancerforskning klassificerade rött kött och bearbetat kött (korv, kallskuret, etc.) som cancerframkallande för människor.

Överdriven konsumtion av rött kött och kallskuret ökar risken för exempelvis kolorektal cancer, och dessutom kommer järnet i rött kött i slutändan att producera aldehyder (organiska föreningar) som väljer ut precancerösa celler. Glöm dock inte att genetiska faktorer spelar in.

Och mikrobiotan har en roll i allt detta?

Den ökade risken för hjärt-kärlsjukdom på grund av tarmmikrobiotan (detta är alla mikroorganismer i din tarm) har också bevisats eftersom det, om det är dåligt, tenderar att producera föreningar som är skadliga för hälsan. Du måste med andra ord konsumera tillräckligt med växter och därför fibrer för att ”motverka” denna effekt.

undvika grillning

Så ska vi sluta äta kött?

Så jag ber dig inte alls sluta äta kött, men du ska veta att i de flesta studier är risken för cancer hög när du äter mer än 100g kokt rött kött per dag, det vill säga motsvarande en köttfärs per dag.

Glöm inte heller att ¼ av fransmännen konsumerar för mycket kött, det är säkert, men problemet ligger också i hela deras livsstil som är i fara: fysisk inaktivitet, fetma, rökning, alkohol.

Och tänk sedan på att tillaga ditt röda kött med ofarliga tillagningsmetoder som att sjuda eller koka det. Undvik till exempel den upprepade grillningen. Slutligen måste du tänka på att äta mer grönsaker och frukter för att få en bättre mikrobiota. Och inget hindrar dig från att byta ut köttet om du vill.

Andra livsmedel kan ersätta kött?

Det finns andra proteinrika livsmedel som ost, mejeriprodukter, ägg, fisk. Baljväxter gillar också linstorkade bönor-kikärter som används mycket av vegetarianer.

Lura: Kom ihåg att äta en frukt när du äter en vegetarisk rätt så att vegetabiliskt järn absorberas bättre av din kropp.

För att sammanfatta :

  • Överskott av rött kött och korv är dåligt för din hälsa;
  • Rött kött: Inte mer än två gånger i veckan;
  • Byt ut rött kött mot ägg, fisk eller baljväxter.