Barnledd matdiversifiering

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Vi hör mer och mer om Child-Led Dietary Diversification, känd som DME. Vad sägs om det? Hur närmar man sig det med sin bebis?

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Kom ihåg att från 6 månader måste barnet vara det ganska tonad Att hålla ryggen rak och kan sitta upp ensam,

Dessutom ska barnet kunnata sig själv mat i munnen utan hjälp av sina föräldrar.

DME är ett nyckelstadium i utvecklingen och inlärningen av barnets smaker. Här är de viktigaste punkterna:

  • Barnet måste hitta intresse för mat och börjar tugga på sina leksaker för att behålla henne nyfikenhet och motorik,
  • De bitar som erbjuds barnet måste vara tillräckligt stora för att hållas i handen,
  • Blanda inte din mat utan den låta barnet välja och alltid i enlighet med de kvantiteter som är nödvändiga för dess behov,
  • Föräldrar måste ägna sig åt babymåltider vädret nödvändig (minst 30 minuter),
  • Inför bara en förändring per dag av hans kost: börja till exempel med att introducera grönsaker till lunch och försök först senare frukt som mellanmål,
  • Observera att bröst- eller spädbarnsmjölk måste alltid underhållas. Det förblir basen för sin kost,

DME är framför allt en upptäckt av livsmedel, en inlärning av smaker, texturer och ett första steg mot smakautonomi. Portionerna tillägnad barnet kan vara minimala till en början och gradvis ökas. De måste dock förbli endast ett komplement till mjölk moder eller spädbarn (500 ml per dag från 6 månader till 3 år).

Barnledd matdiversifiering

Vilka livsmedel ska man börja med?

Föräldrar kan börja med ”tugga mat”. Dessa livsmedel kan erbjudas från början av DME, de är en del av upptäckten av livsmedel även om barnet faktiskt inte äter dem. Han kommer att stoppa dem i munnen, tugga dem, smaka på dem, utan att kunna ta loss en bit. Hela den råa och skalade moroten är idealisk, den ska inte vara för tunn så att bebisen inte sticker den djupt i munnen.

Sedan blir det ”gnagmaten”. Så fort barnets första tänder kommer kan han smaka på till exempel ett helt skalat äpple, en gurka eller en bit bröd. Ge bara inte för mycket bröd eftersom det innehåller mycket natrium.

Slutligen finns det ”tuggbar mat”. Ett livsmedel är lämpligt att tugga när det lätt krossas i barnets mun eller när barnet krossar det mellan tungan och gommen. Föräldrar kan introducera en banan, en kokt broccoli/blomkålsbukett, en bit vattenmelon (utan frön), pasta kokt i vatten utan salt, en skiva avokado eller en sticka kokt morot eller ånga.

Vissa viktiga regler måste respekteras i DME

Undvik för mycket mat tuff att barnet inte lätt kommer att kunna skära i små bitar (vissa råa grönsaker etc.),

Förbjud mat som kan pinnepå palatset och som därför kommer att vara svåra att tugga och särskilt att svälja (smörgåsbröd, etc.),

Uteslut produkter runda som kan fastna i halsen (druvor, jordnötter, körsbärstomater etc.), mat som bara kan lossna av för stor bitar (äppelklyftor till exempel) och fiskfiléer med åsar.