En cocktail av färger och vitaminer, röda frukter lyser upp våra tallrikar!

[Artikeln uppdaterad den 11/09/2023]

Röda frukter förknippas ofta med frosseri och den syrliga smaken som förknippas med dem. Vanligt, fryst, i smula, bakverk, kompott eller sylt… fruktig, saftig och full av vitaminer!

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Jordgubb, körsbär, hallon, björnbär, röda vinbär, blåbär, tranbär, svart fläder, slånbär…

Gör inte motstånd! Röda frukter är mycket bra för din hälsa och din figur!

Röda frukters näringsegenskaper och hälsofördelar

Lågt kaloriintag (cirka 50 kcal per 100g), hög antioxidant- och kaliumkraft, gör den till en syrlig och lite söt efterrätt!

De innehåller en låg mängd fett och kolhydrater (som fruktos förutom körsbär!)

Uppmärksamhet!!! Körsbär ska begränsas till en till en stor handfull per dag, eftersom dess kolhydrater inte är fruktos utan glukos (socker ren).

De röda frukterna är rik på fiber, i vitamin A, C och B6 som är avgörande för vår kropp och för kampen mot vissa sjukdomar. Också rik på kalium, fosfor, magnesium och lite kalcium.

För att behålla nyttan av ditt låga energiintag får du givetvis inte dränka dem i florsocker eller vispgrädde!

Röda frukter har en stark antioxidantkraft och är bland de 20 växter som innehåller mest. Därav intresset, under högsäsong, att konsumera två till tre portioner per dag för att bekämpa de skadliga effekterna av fria radikaler på kroppen.

Röda frukter ger kalium: röda bär innehåller 5 till 20 % av det rekommenderade dagliga intaget av detta mineral, vilket är nödvändigt för att bekämpa högt blodtryck, kramper, trötthet, celluliter, etc.

Röda frukter under hela säsongen

Vårens röda frukter

där jordgubbe dyker upp på hyllorna i mars. Beroende på dess ursprung och dess odlingsmetod kommer den att ha mer eller mindre smak. I maj kommer de söta, soldränkta Gariguettes!

Du kommer att smaka på råa frukter som de är men också i tårtor, sorbet, sylt, sirap, coulis…

Körsbäret anländer i maj-juni med Burlat, Griottes… De första görs till clafoutis, de andra äts färska eller i sylt.

där hallon från juni till september. Den äts färsk, men fryser också väldigt bra. Du kommer att göra tårtor, sylt och coulis till dina mejeriprodukter.

Fördelar: Hallonpolyfenoler har en betydande antiinflammatorisk verkan, vilket skulle minska risken för vissa sjukdomar (diabetes, fetma).

jordgubbarna

Sommarens röda frukter

där vinbär skördas från slutet av juni till slutet av augusti.

Den äts rå (sur), dekorerad på tallrikar, i gelé, coulis men den fryser också väldigt bra. Du kan förbereda läcker sylt med fyra röda frukter: jordgubbar, körsbär, hallon och röda vinbär!

Dygder: främjar god tarmtransit eftersom det är en av de frukter rikast på fibrer (8 g per 100 g), naturligt botemedel mot förstoppningsproblem Var försiktig, om divertikler finns är det att föredra att ta bort fröna.

DE Cassis hämtas i juli. Den äts färsk, i gelé, sorbet, pajer och coulis.

Fördelar: ger kroppen energi med 200 mg C-vitamin per 100 g, den rikaste frukten. En portion täcker 100 % av det rekommenderade dagliga intaget på 110 mg. Vitamin C främjar immunförsvarets funktion och hjälper till att minska fysisk trötthet.

där björnbär skördas från juli till september. Du kan njuta av dem råa eller göra gelé, sorbet eller björnbärssirap.

Fördelar: skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar eftersom det innehåller flavonoider och fytosteroler. Kraftfulla antioxidanter och begränsar upptaget av kolesterol och minskar det med cirka 10%, förutsatt att du har en balanserad kost. Det gör blodkärlen mer tonade.

L’lingon och den tranbär skördas från juli till augusti. Den äts färsk och fryser väldigt lätt.

Fördelar: Begränsar urinvägsinfektioner genom att förhindra bakterier från att fästa sig på blåsväggen.

Höstens röda frukter

där blåbär samlas in från juli till slutet av september. Den finns mitt i bergen i Ardèche, Auvergne och Vogeserna. Du kan laga den i pajer, sylt, sorbet… eller njuta av den färsk.

Fördelar: hjälper till att upprätthålla ett gott nattseende genom att stimulera näthinnans pigment och förhindrar minnesförlust, bekämpar kroppens åldrande tack vare dess innehåll av 20 antioxidanter, vilket ger den anti-aging egenskaper, genom att skydda kollagen och gör att du får mer tonad hud. Det rekommenderas att ta 150 g blåbär per dag.

där svart fläder finns från augusti till september. Den äts i gelé men äts inte rå eftersom de är väldigt renande.

där slånbär plockas på hösten. Slansar äts inte råa, men de gör läckra likörer.

Var försiktig, du bör undvika röda frukter i vissa situationer

  • Inga blåbär om du ammar eftersom det bromsar amningen. Å andra sidan kan det vara användbart vid avvänjning!
  • Se upp för hallonen, som jordgubbe, kiwi, päron: innehåller histamin som kan orsaka rodnad, klåda, huvudvärk, uppblåsthet, etc.

Några tips för att konsumera röda bär ordentligt

  • Kärna ur vinbären snabbt: håll i bunten i ena änden, för stjälken mellan pinnarna på en gaffel och dra försiktigt i den för att ta bort vinbären utan att skada dem.
  • Frysning av svarta vinbär: för att svarta vinbär ska behålla styrkan när de är frysta, tillsätt bara en matsked citronsaft i påsen tillsammans med lite socker.
  • Tvätta björnbär och jordgubbar plockade i skogen: viktigt om det är björnbär som plockas vid sidan av vägarna. De kan ha blivit nedsmutsade av djurspillning och bär på larven av Echinococcus-bandmasken, orsaken till hydatidos.

För färska, färgglada och vitaminfyllda desserter, tänk på röda frukter, De är din linje och hälsa allierade!