En diet baserad på lax (rökt, rå, etc.)?

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

När det kommer till hälsosamma matval är lax en av de bästa. Det är bra för hjärnan, hjärtat och benen. Visst finns det bevis för att fettsyrorna i denna fisk kan hjälpa till med viktminskning, men resultaten är inte alltid garanterade för alla; det är därför du inte bör betrakta denna feta fisk som ett mirakelbantningsfoder som du absolut måste inkludera i din kost. Som sagt, som en proteinrik mat, hjälper lax att avvärja hungerkval och är användbar i alla viktminskningsprogram. Observera att om en diet eller en balanserad kost är utmärkta alternativ för att gå ner i vikt så finns det även kosttillskott som t.ex. PhenQ eller några bantningskapslar för att hjälpa dig att nå dina mål.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Lax, en fisk rik på näringsämnen

Det mest effektiva sättet att gå ner i vikt är att skapa ett kaloriunderskott genom att äta mindre och/eller träna regelbundet. När du skapar ett kaloriunderskott är det viktigt att inkludera näringstäta livsmedel, som lax, i din kost för att få varje tugga att räknas. Att konsumera 100 g rökt lax ger 169 kalorier till kroppen. En 3 ounce (85 g) portion kokt lax innehåller 140 kalorier, 21 g protein och 5 g fett. Denna fisk är inte bara låg i kalorier och hög i protein, utan är också en utmärkt källa till B-vitaminer, vitamin D, fosfor, kalium och selen.

Rökt lax
Rökt lax är en hälsosam mat

En fantastisk källa till essentiella fettsyror

Lax innehåller bra fetter: dessa är främst Omega-3, Omega-6 och Omega-9 fettsyror. Det normala förhållandet omega-3/omega-6 är 1/5. Men specialister noterar att den västerländska befolkningen har, på grund av sina matvanor, ett överdrivet intag av omega-6 (till nackdel för omega-3) så att omega-3/omega-6-kvoten ofta är i storleksordningen 1/ 10 eller till och med 1/15. Vilket i det långa loppet visar sig vara skadligt inte bara för kardiovaskulär hälsa utan också för mental hälsa.

Genom att äta 100g lax tillför vi 1,43g Omega-3-fettsyror till kroppen och endast 536mg Omega-6; vilket hjälper till att minska omega-3/omega-6-förhållandet till 1/5. Och generellt sett har vild lax en högre omega-3-halt än odlad lax.

Omega-3-tillskott hos patienter som lider av depression har gett mer än tillfredsställande resultat. Som sagt, lax är inte medicin; som ett livsmedel fungerar det ganska uppströms, som en förebyggande åtgärd. Enligt epidemiologiska studier från 1970-talet har eskimåer, storkonsumenter av fet fisk, väldigt få hjärtinfarkter. Det var här intresset för vetenskaplig forskning för omega-3 började. Slutligen främjar laxens rikedom av Omega-9 stärkandet av bentätheten.

Länken till viktminskning

Kopplingen mellan lax och viktminskning kommer enligt uppgift från en studie från 2007 publicerad i International Journal of Obesity. Denna studie fann att överviktiga män som följde en lågkaloridiet kompletterad med lax gick ner 2 pund mer än en grupp som följde en lågkaloridiet utan lax. En annan, nyare studie från 2013, publicerad i BMC Public Health, fann dock ingen viktminskning hos en grupp överviktiga vuxna som följde en liknande diet. Även om studien från 2007 visade en klar fördel, är det nödvändigt för andra studier att bekräfta denna typ av slutsatser för att kopplingen mellan lax och viktminskning ska kunna fastställas.

Ett lyft för viktminskning

En sak är säker: lax är rik på protein. Dessa ger dock en mättnadskänsla snabbare än kolhydrater och fetter. Hungerkontroll är en stor fördel när man följer en kalorireducerad diet. Det finns också bevis för att en diet med hög proteinhalt hjälper din kropp att bränna fler kalorier och bevara muskelmassan samtidigt som den tappar fett.

Rå laxdiet
Följ en laxdiet

Ät din lax väl, rökt eller inte

Lax är en rejäl och smakrik fisk som kan bakas, grillas eller rökas. Eftersom den är naturligt fet behöver du inte tillsätta mycket olja. Innan du tillagar din lax, pensla båda sidorna med en klick olivolja och smaka av med peppar och salt. Använd vitlök, citronsaft, timjan, ingefära eller rosmarin för att ge mer smak utan kalorierna. För en touch av sötma, ringla över lite honung eller honungssenap innan du lagar mat. Du kan äta rökt, ångad eller grillad lax upp till 3 gånger i veckan, samtidigt som du går ner i vikt.