En lätt, färgstark och vitaminiserad efterrätt, exotiska frukter tar en stolthet!

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Tänk om du valde exotiska frukter, till efterrätt, för att piffa upp dina nyårsbord! En sann bantningsallierad, de ger en hög mättnadskänsla. De är frukter säsongsbetonade och de är rika på vatten, vitamin C, vitamin B9, kalium, järn, koppar och andra spårämnen och mineraler, men även på fibrer. En cocktail av smaker som kommer att glädja alla, ung som gammal, det finns något för alla! Dessutom gör de dig glad, minskar stress, risken för depression och har en avslappnande kraft.
De kan ätas i fruktsallader, bakverk, chokladdesserter… eller helt enkelt vanliga, exotiska frukter förhöjer och färgar recept och i synnerhet årsavslutningstabeller.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

För vilka exotiska frukter att unna sig?

Allt ! På dina semesterbord, alla exotiska frukter, från de vanligaste till mindre känd, låter dig kombinera lätt och fräsch dessert!

sätta färg på dina bord och låt dina smaklökar smickras!

Bananerna: helst inte för mogen, den är rik på magnesium, kalium och långsamma kolhydrater.

Hon kan flamberas, passar väldigt bra till gourmetdesserter och överraskande följer med några av dina förberedelser saltade.

I kommer från Västindien, de finns från november till februari.

Ananasen: Mycket rik på C-vitamin och fibrer. Även om den verkar väldigt söt (som Victoria ananas), är dess energiintag begränsad! Lätt att kombinera, dess smak passar bra med många salta och söta recept.

han är tillgänglig från november till april.

Litchi: liten frukt med vitt fruktkött, som kombinerar smakerna av ros och muscat. Mycket uppfriskande, det är en festlig frukt som är full av vitaminer.
Du kan också laga den i uppfriskande exotiska rätter eller mer klassiska tillagningar. Exceptionell energikälla tack vare dess C-vitamin och kolhydratinnehåll.

Lychee är tillgänglig från november till januari.

litchi

Mangon: är en köttig frukt med gul-orange fruktkött. Beroende på sorten kan dess hud vara gul, grön eller röd. Mango är rik på provitamin A, vitamin C, karoten, fibrer, pigment och organiska syror. Den passar perfekt till kött och fisk: bjud in den till ditt bord och bli överraskad!

Högsäsong är i december.

Granaten: Granatäpplet är en av de äldsta kända frukterna. Dess ljusa färger ger en solstråle till dina tallrikar. Frukterna måste ha rött skal för att vara helt mogna. Den innehåller många frön storleken på en majskärna, granatrosa, lätt syrlig och saftig. Bred ut i en fruktsallad, det ger en färgstark och exotisk touch!

Granatäpple finns tillgänglig från oktober till mars.

Kokosnöten: Den framkallar avlägsna öar och drömlandskap. Dess mycket hårda bruna skal innehåller tätt mjölkvitt kött, det mycket knapriga fruktköttet, samt en söt vätska, kokosvatten. Kokosvatten och kokosblom är sockerarter med lågt glykemiskt index och kan användas i matlagning av personer med diabetes. Dess fruktkött är rikt på fettsyror, med starka hypokolesterolemiska egenskaper och i vitamin E är kokosnöten en kaloririk frukt, men koncentrerad på vitaminer, mineraler och spårämnen. Det läckra köttet av kokosnöten är utsökt vanligt. Du kan lägga till en touch av överseende och exotism till dina rätter, från förrätt till efterrätt, genom att använda dess fruktkött och vatten.

Den är tillgänglig från oktober till februari.

Passionsfrukt : Även om passionsfrukt har ett originellt namn, är den mest känd för sin exceptionella smak. Den är mycket rik på karoten, C-vitamin, mineraler och fibrer. Beroende på sort kan passionsfrukt vara gul, orange eller brun till färgen. Denna exotiska frukt innehåller en mängd små svarta frön belagda med en genomskinlig apelsin och doftande fruktkött: aril, vars aromer exploderar i munnen när du biter i dem! Passionsfrukten äts rå eftersom den inte går att tillaga. Ju mer skinnet är vissnat när du köper det, desto mognare är det! Erbjud nya sensationer till din smak, i en fruktsallad, ensam eller i dina söta förberedelser och cocktails!

han är tillgänglig från oktober till januari.

Guava: Guava är en tropisk frukt med mysk doft. Guava har ett exceptionellt C-vitamininnehåll och dess energiintag är särskilt lågt! När den mognar ändras dess tunna hud från blekgrön till gul och kan vara fläckig med svart. Dess saftiga, syrliga fruktkött har en gräddfärgad till laxorange färg, och den är prickad med små, hårda korn.
Guava är mycket lätt att konsumera i juice, sorbet eller sirap.

Den är tillgänglig i december.

guava

Papaya : Ursprungligen från Mexiko, är denna frukt rik på vitaminer och låg i kalorier. Dess kött, som pendlar från orangegult till det mest intensiva röda. Läcker vanlig, men också gratinerad eller kryddad papaya kan tillagas snabbt.

Hon är tillgänglig från oktober till december.

Fikonkaktus: Frukt av en mexikansk kaktus har en subtil, mild och lätt söt smak. Den är orangegul till färgen när den är mogen.
Det ger C-vitamin, men även mineraler och spårämnen, mycket fibrer och ett lågt kaloriintag. Den kompletterar framgångsrikt både sött och salt.

där prickly pear är tillgänglig från augusti till oktober.

Carambolan: Stjärnfrukten är en exotisk frukt med en vacker stjärnform, när den väl är skuren blir den ett dekorativt element för tallrikar.
Ett lågt kaloriintag kombinerat med en stor mängd vitaminer gör stjärnfrukten till en frukt som ger ton och vitalitet. Den är också smakrik rå, i juice eller i form av kompott eller sylt.

där carambola är tillgänglig från december till januari

Physalis: Japansk lykta, kärlek i bur… Denna frukt med ursprung i Anderna tillhör samma familj som tomaten och auberginen. Detta lilla runda bär, orangegult eller lila beroende på sorten, saftigt och sött, är insvept i en gyllene blomkål. Med ett genomsnittligt kaloriintag är physalis ett bär fullt av C-vitamin, mineraler och spårämnen.
Fylld med juice är physalis utsökt vanlig, men också stekt, stuvad, kryddad, choklad… Och har vackra dekorativa egenskaper, förutom sin höga smaksmak.

DE physalis är tillgänglig från november till februari.

DU har ett stort urval av exotiska frukter till ditt förfogande, så för lätta och vitaminspäckade desserter, ge dem en plats till din nyårsafton!