Mot förutfattade meningar om mat

[Artikeln uppdaterad den 11/09/2023]

Mat är ett område med många idéer för bästa praxis. De är alla olika varandra. Där kunde man nästan gå vilse. Som ett resultat vet du inte längre vem du ska tro eller ens vad du ska göra för att få en bättre kost.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Framför allt annat kan du tänka på din hälsa. Men det är vanligare att man letar efter lösningar för fysiskt och psykiskt välbefinnande. Att vilja gå ner i vikt och hitta en bild som du kommer att försonas och ohämmad med.

Viktminskningsdieter finns runt omkring oss. Vi pratar om metoder bland vissa näringsexperter, vi levererar rätter som gör att du går ner 10 kg på några veckor, vi säljer piller som ska bränna fett. Vi pratar också om ombalansering av kosten. Kanske äntligen för att försiktigt byta namn på ordet ”Diet”. Det senare har övervägts mindre eftersom studier har kunnat visa dess skadliga effekt.

Om 95 % av dieter med viktminskning eller ombalansering av kosten misslyckas idag, beror det på att mirakelmetoden inte existerar. Men vanliga tankar kvarstår och verkar till och med verka som en högsta sanning som man absolut MÅSTE hålla sig till för att nå ett viktminskningsmål. Du har hört åtminstone en av dessa tankar. Här är några förklaringar för att reda ut fakta från fiktion.

Gör stärkelsehaltiga livsmedel dig tjock?

Den vanligaste tanken är att stärkelsehaltig mat får dig att gå upp i vikt. Uppskattas i form av bröd, av pasta, av ris, potatis eller torkade grönsaker kommer det att räcka med att förbjuda dem eller minska dem från våra tallrikar för att gå ner i vikt. Det är väl fel!

Stärkelse, eller familjen av spannmålsprodukter, är vårt bränsle. De förser oss med vår energi, kolhydrater. Kroppen kan använda dem när och när det behövs. De bestäms utifrån vilken typ av aktivitet vi har, vår storlek, vårt kön och vår ålder. Kanske innehåller din tallrik uteslutande stärkelsehaltiga livsmedel?

I det här fallet skulle det bästa tillvägagångssättet vara att diversifiera innehållet i dina rätter. Detta gör att du kan äta något annat än energi, såsom fibrer, vitaminer, mineraler… Allt du behöver göra är att lägga till gröna grönsaker, som ger smaker, texturer och färger till dina måltider.

Tänk dessutom på att 80 % av mellanmålen mellan måltiderna beror på otillräckligt intag under måltiderna. Kolhydraterna vid varje måltid gör att du kan hålla på och småäta mindre om du inte vill äta mellan måltiderna.

Bör du undvika att äta fet mat?

Fett är de lipider som vår kropp behöver varje dag. Det ger oss energi, deltar i syntesen av hormoner och absorptionen av vissa vitaminer. Kort sagt, fett är livet!

Det är sant att det finns olika typer av effekter på vår hälsa beroende på kvaliteten på den. Det finns två huvudfamiljer av lipider: omättade fettsyror och mättade fettsyror. Och en parallell familj, transfettsyror. Å andra sidan, återigen, beror det på den kvantitet vi konsumerar. Inom den första familjen hittar du oljor, fet fisk, nötter, avokado… medan den andra familjen representeras av ost, köttfett, smör, grädde… Transfettsyror är de lipider som har värmts upp till mycket höga temperaturer och definitivt den mest skadliga för vår hälsa.

Ät allt, ost, olja, smör, nötter. Naturligtvis samtidigt som du njuter av nöjet att äta dem. Dessutom blir du mer nöjd med fet mat, vilket gör att du naturligt äter mindre av dem än andra typer av mat. Till vardags när man äter ost äter man en eller två bitar, inte en hel tallrik. Som oljan som man inte mäter i glas utan med sked. Därför smör på morgontoasten, olja för matlagning och smaksättning, lite oljefrön till snacks och grädde på dina favoriträtter och för att variera njutningarna.

äta ost

Ska vi förbjuda socker om vi vill gå ner i vikt?

Choklad, godis, kakor, socker gömt i industriella livsmedel. Det finns överallt och du vill jaga det ur ditt dagliga liv. Men ingenting hjälper, det kommer tillbaka in i ditt liv lika snabbt och ibland i större mängder. Här talar jag inte om sockret som finns naturligt i livsmedel som frukt och stärkelsehaltiga livsmedel, utan om sockret som vi tillsätter till preparat.

Det finns vitt socker, det vanligaste, farinsocker, helsocker, Rapadura. Men även sötningsmedel som agavesirap, honung, lönnsirap. Vet i alla fall från synvinkel kaloriintag, alla är lika. Å andra sidan, ur kvalitetssynpunkt är det skillnad. Dessutom har vissa en högre sötningskraft, som agavesirap till exempel. Det vill säga, du kommer att behöva lägga mindre för att få samma smakresultat som med raffinerat vitt socker. Det mindre raffinerade sockret (Rapadura, fullkorn, etc.) ger också en del mineraler.

Ser du dig själv skära bort din njutningsmat under hela ditt liv? Naturligtvis intalar du dig själv att det bara är dags att återbalansera och att när du väl har hittat din figur som du gillar kommer små sockerintag då och då inte att skada. Tänk om. Om du slutar äta en mat du gillar under en period kommer du att ha ännu mer nytta av det när du börjar igen. Din konsumtion kan öka för att kompensera för ångerfristen. Sammanfattningsvis är det bästa sättet att konsumera socker olika för varje person. Vissa kommer att gilla att äta choklad varje dag, ha söta kex till mellanmål eller till och med ta en handfull godis varje kväll… Detta bidrar till deras näringsbalans och mer specifikt till deras känslomässiga behov.

Ät lite godis

Varför kan dessa tankar vara skadliga för ditt ätbeteende?

Som du har förstått är vi människor och behöver inte bara ge vår kropp näring utan också vårt sinne genom att behålla njutningen varje gång ätandet äger rum. Om din kost styrs av den här typen av förelägganden (exempel: jag gillar kex, jag skulle vilja äta lite vid mellanmål men det är inte bra för mig), äter du det med nöje?

Äter du mörk choklad för att du föredrar det framför mjölkchoklad eller för att dina tankar säger att det är bättre för din form och din hälsa? Tänk på att mjölk och mörk choklad innehåller samma antal kalorier och att mjölkchoklad kan vara av bra kvalitet.

Om du tror att du är i den här situationen och din kost inte är lugn varje dag, få bra stöd från en omtänksam professionell och framför allt, akta dig för ”viktminskningsspecialister”. Här har du några nycklar för att upptäcka dessa tal.