Sa du smoothies?

[Artikeln uppdaterad den 11/09/2023]

Vi ser dem överallt, de är röda, gröna, gula och vissa dricker dem till och med hela dagen men är de bra för din hälsa?

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

”Smoothien”, från det engelska ordet ”smooth” (som betyder ”smooth”), är en blandning av frukter och/eller grönsaker blandade med huden för det mesta, vilket ger tillgång till vitaminer, mineraler, fibrer, vatten och kolhydrater.
Andra komponenter kan läggas till dessa ingredienser, såsom en vätska: vatten, färsk fruktjuice, mjölk eller till och med sojajuice… för att få önskad konsistens. Aromatiska örter (persilja, basilika, mynta, gräslök, etc.) eller kryddor (curry, saffran, kanel, etc.) kan också ge en extra touch av exotism.

Så jag har mina 5 frukter och grönsaker om dagen?

Så där säger du till dig själv, perfekt! Min 5 frukt och grönsaker per dag i en smoothie, det är allt! Nja inte riktigt…

Smoothien låter dig variera dina nöjen ibland, men den bör absolut inte ersätta konsumtionen av en färsk frukt eller grönsak!

För vad ?

För det första för att det i en smoothie sker en betydande förlust av vitaminer om smoothien inte dricks snabbt efter öppning eftersom vitaminerna är känsliga för luft. Och sedan förstör den snabbpastörisering som görs uppströms också en del av vitaminerna på grund av värmen.

Sedan för att en smoothie dricks, och därför konsumerar vi mer av den och därför absorberar vi mer socker och därför ytterligare kaloriintag.

I ett 200 ml glas fruktsmoothie finns det fortfarande motsvarande cirka 5 sockerbitar även om det är fruktens naturliga socker, du bör inte överdriva med risk för att främja eventuell viktökning, för att obalansera din diabetes om du har en eller för att öka din triglyceridnivå i blodet.

Kom ihåg att VATTEN är den nödvändiga drycken för vår kropp.

Dryck

Och den hemgjorda smoothien?

Jag skulle säga att det är möjligt att konsumera smoothie men verkligen helst ”hemlagad”, dricks snabbt efter att ha gjort den, och utan att glömma att konsumera frukt och grönsaker i andra former också.
Det är viktigt att äta ”fast” mat eftersom tuggning bidrar till mättnad och ”njutning”.

Jag lägger till en sista anledning till att inte nöja mig med smoothien: frukterna och grönsakerna är råa. Det är dock lämpligt att äta frukt och grönsaker råa men även tillagade för tarmen.

Och fruktjuicerna?

Och för fruktjuicer är den ännu mindre idealisk än smoothien, eftersom vi inte blandar hela frukten, så hittar vi nästan inga fibrer i den. När det gäller sockerhalten i fruktjuicer är det samma sak som smoothies men förutsatt att det inte tillsätts extra socker såklart!

För att avsluta : Glöm inte att en god tuggbar frukt, full av vitaminer, som du tar dig tid att tugga, att smaka på, aldrig kommer att vara värd en smoothie som dricks på 2 minuter.

För att sammanfatta

  • Smoothies är rika på vitaminer, mineraler, fibrer, vatten och kolhydrater;
  • Smoothies bör inte vara det enda frukt-/grönsaksintaget;
  • Drick en smoothie inom 10 minuter efter blandning om den är hemmagjord;
  • Drick inte mer än en smoothie per dag.