Sötningsmedel: Fara eller hälsofördel?

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

”Falska sockerarter” som aspartam används nu flitigt i livsmedelsindustrin. Vissa människor använder det som en allierad för att gå ner i vikt, på samma sätt som vissa kosttillskott Eller fettförbrännare. Medan andra anklagar dem för att orsaka alla typer av hälsoproblem, från cancer till fetma.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Vad säger bekanta nuvarande vetenskapsmän i ämnet?

Ta reda på sanningen om sötningsmedel.

Artificiella sötningsmedel

Sötningsmedel är ämnen har en mycket stark sötningskraft men inte innehåller kalorier. De används i mycket små mängder byta ut den söta smaken mycket mer socker.

Bland de mest kända kanske du redan har sett följande namn:

  • Aspartam
  • Acesulfam-k (acesulfam-kalium)
  • Neotame
  • Sackarin
  • Sukralos
  • Alitam

Men är dessa sötningsmedel säkra att använda?

sötningsmedel tablett

Fördelarna med sötningsmedel

Intresset först och främst sötningsmedel är att äta eller dricka mindre socker medan trots en söt smak. Byt ut raffinerat socker med sötningsmedel är ett effektivt sätt att minska kalorier.

Men är de säkra? Här är vad myndigheter och studier säger om deras hälsosäkerhet.

Sötningsmedel orsakar cancer

Nej, sötningsmedel är det inte cancerframkallande vid normala doser.

1977 förbjöd Kanada sackarin (E954), och samma år FDA (den amerikanska myndigheten ansvarig för livsmedelstillstånd) ville förbjuda sackarin, efter en serie studier på djur som har hittat ett nära samband mellan sackarinkonsumtion och cancerutveckling.

Detta förbud har sedan dess upphävts i USA och Kanadas planer på att på nytt godkänna sackarin. Europa har godkänt aspartam sedan 1994. Först efter att ett flertal vetenskapliga studier har visat att aspartam är säkert för mänsklig konsumtion.

Så varför finns det en sådan oro idag? Vissa studier har visat ett samband mellan konsumtion av sackarin eller aspartam och förekomsten av cancer hos gnagare. Dessa mekanismer verkar dock inte gälla för människor.

För närvarande har inga studier på människor visat ett orsakssamband mellan syntetiska sötningsmedel och hälsoproblem vid normala doser.

ANSES har definierat den dagliga dosen tillåtet vid 40 mg/kg kroppsvikt, motsvarande mer 37 burkar läsk om dagen för en 75 kg man.

I allmänhet studier med hittat en ökad risk för cancer, lymfom eller tumörer kopplade till konsumtion av sötningsmedel har varit utförs på råttor eller möss.

Men människor och gnagare har vissa metabola skillnader. I synnerhet sättet vår kropp använder metanol, ett ämne från aspartammetabolism. Det är därför det inte är det säker på att studier av aspartam på gnagare är relevant för människor.

Sötningsmedel orsakar migrän

Ja. Hos vissa människor. Några studier visa ett möjligt samband mellan aspartam- eller sukraloskonsumtion och migrän.

Sötningsmedel stör tarmens mikrobiota

Kanske. Inte alla. År 2019, a genomgång av vetenskapliga studier att undersöka effekterna av syntetiska och naturliga sötningsmedel på den mänskliga mikrobiotan identifierade det endast ett fåtal sötningsmedel modifierar tarmfloran.

Aspartam och acesulfam-K har anklagats för att vara giftiga för mikrobiotan enligt en studie in vitro, men dessa effekter har ännu inte hittats i mänskliga studier.

Hittills har endast sacharin, sukralos och stevia förändrat mikrobiotans sammansättning. Detta kan påverka glukostolerans, humör, aptit och matsmältning.

socker

Sötningsmedel stör aptiten

Av studier på flugor och gnagare fann att sötningsmedel kunde skapa en diskrepans mellan den upplevda söta smaken och det verkliga kaloriinnehållet i maten, vilket i sin tur kan göra dig hungrig.

Kroppen kan ta fel på grund av dessa blandade signaler. Den söta smaken är normalt förknippas med sockerhaltiga livsmedel som innehåller kalorier.

När det finns ett gap mellan smaken och faktiskt kaloriintag kan detta utlösa a svar liknande fasta som ökar aptiten och intaget äter.

Det är också möjligt att sambandet mellan söt smak och kaloriintag försvagas. Detta innebär att kronisk sötningsmedelskonsumtion kan skapa en situation där hjärnan inte längre ”tror” på socker innehåller kalorier.

Om så är fallet hos människor, då kan folk som konsumerar sötningsmedel vara på risk att gå upp i vikt omedvetet.

Aspartam orsakar insulinspik

Nej. Vissa proteiner kan orsaka en ökning av insulin, men inte aspartam.

Diabetiker har inte heller insulinspik efter intag av sötningsmedel. Och detta skölj munnen med en sötsmakande lösning via sötningsmedel hade ingen inverkan på detta hormon heller.

Visserligen en studie på celler råttbukspottkörtel vars sötningsmedel hade varit transfunderas direkt-istället för oralt intag-ha visade insulinutsöndring.

Men de genomförda studierna i vivo på människor visar att sötningsmedel inte orsakar topp insulin.

Sötade drycker med sötningsmedel främjar håligheter

Ja. sockerdrycker och läsk är kopplat till dålig tandhälsa, särskilt hos barn. Även om socker (sackaros) spelar en stor roll, bidrar surheten i allmänhet och läsk och fosforsyran de ofta innehåller till tandproblem och avmineralisering.

Överkonsumtion av sockerhaltiga drycker kan orsaka håligheter och gulfärgning av tänder, vare sig normala eller magra sötade drycker, även om sockret förblir sämre.

Viktuppgång eller viktminskning?

Tvärtemot vissa uppfattningar populär, drycker sötade med sötningsmedel förhindrar inte inte gå ner i vikt.

När interventionsstudier jämför dietläsk med andra kalorifria drycker genom att kontrollera resten av maten, ingen skillnadmote ingen viktminskning märks.

Problemet är mer troligt matvanor för dem som konsumerar dietläsk snarare än diet läsk själv.

Många människor med dåliga matvanor konsumerar lätt läsk till försök att ”göra mindre sämre”. Och dessa människor är i riskzonen att vara överviktig. Vilket inte betyder att de är det livsmedelstillsatser eller lågfettprodukter som gör dem växa sig större.

Så, kan du säkert konsumera sötningsmedel?

Om du är ett barn, en kvinna gravid eller ammande, eller benägen att få migrän och anfall epilepsi bör du nog vara vaksam.

I dagsläget är det inte det fortfarande säker på att regelbunden konsumtion och i stort mängd drycker eller livsmedel som innehåller sötningsmedel bidrar inte indirekt till viktökning genom att störa aptit och genom att uppmuntra människor att äta mer trots sig själva.

Om du tenderar att konsumera produkter med låg sockerhalt varje dag eller flera gånger om dagen vecka kanske det är bättre att försöka ”detoxa” sig själv av söt smak allmänt.

Om detta inte är ditt fall, då Det är nog ingen idé att oroa sig om du vill dricka en dietläsk eller istället för en vanlig läsk då och då.