Kosttillskott

Att anta en balanserad kost anpassad till aktiviteter räcker i de flesta fall för att tillgodose kroppens dagliga behov av viktiga näringsämnen. Det händer dock att ytterligare intag är nödvändigt för att undvika brister eller för att åtgärda dem. Det är i detta sammanhang som läkare skriver ut kosttillskott.

Vad är ett kosttillskott?

Kosttillskott är icke-medicinska substanser berikade med viktiga näringsämnen som vitaminer och mineraler. De är avsedda att rätta till olika brister och är främst i form av kapslar, pulver eller till och med tabletter för oralt intag.

Ett kosttillskott förser kroppen med nödvändiga näringsämnen vid brist

Kosttillskott är i allmänhet sammansatta av näringsämnen som lätt kan assimileras av kroppen, växtextrakt eller till och med ämnen med näringsmässiga eller fysiologiska syften. Det kan också innehålla tillsatser, aromer eller andra ingredienser vars konsumtion är tillåten.

Varför ta kosttillskott?

Läkare rekommenderar att ta kosttillskott i händelse av brist på viktiga näringsämnen bekräftad efter en läkarundersökning. De förskriver dem också till patienter som utsätts för mer eller mindre allvarliga risker för brist beroende på deras livsstil, ålder eller tillstånd.

Kosttillskott baserat på livsstil

En vegetarian och/eller en vegan löper stor risk för brist på viktiga näringsämnen på grund av att de inte konsumerar kött eller animaliska biprodukter. En idrottare, en kroppsbyggare eller till och med en mycket aktiv person i livet kan också behöva ett extra intag av vitaminer eller mineralsalter för att hålla sig i form. Slutligen måste en individ som lider av en speciell diet ta kosttillskott för att fylla luckan som är kopplad till deprivation.

Kosttillskott efter ålder

Äldre människor behöver vanligtvis protein- eller vitamintillskott för att hålla sig i form och öka sitt immunförsvar. Kvinnor i klimakteriet kräver också ett speciellt intag av viktiga näringsämnen för att lindra symtomen och bibehålla god hälsa.

Kosttillskott beroende på tillstånd

Läkare ordinerar ofta järntillskott till kvinnor som har tung mens. De som är gravida å sin sida behöver ofta ett kalcium-, järn- eller till och med vitamin B9-tillskott. Vitamin E främjar också fertiliteten. Slutligen tar patienter som lider av en viss sjukdom eller ett tillstånd av konstant stress också dessa substanser i de flesta fall.

Andra skäl att ta kosttillskott

Många väljer också att ta kosttillskott av kosmetiska skäl. Vitamin E främjar till exempel återväxten av hår, skägg och naglar. Vitamin C, å sin sida, förbättrar hudens hälsa och utseende genom att öka produktionen av kollagen och proteiner. Kosttillskott bidrar också till viktökning för dem som känner sig för smala eller till bantning.

Vilka försiktighetsåtgärder bör vidtas?

Doseringen

Kosttillskott är inga mediciner även om de ser ut som en. De är därför i allmänhet receptfria och tillgängliga utan recept.

En vårdpersonal kan vägleda dig i rätt dosering av ett kosttillskott

Det rekommenderas dock att konsultera en professionell innan behandlingen påbörjas för att veta den korrekta dosen. Detta bestämmer mängden som ska tas per dag baserat på ditt allmänna tillstånd och resultaten av dina blodprover. En överdos leder till oönskade konsekvenser som förstoppning eller diarré, hjärtproblem eller till och med huvudvärk.

Interaktionerna

Det är viktigt att balansen mellan viktiga näringsämnen i kroppen upprätthålls för att bevara din hälsa och säkerställa att din kropp fungerar korrekt. Vissa element förhindrar faktiskt assimilering eller agerande av andra när de hittas i överskott i kroppen. Detta kan göra sjukdomar värre eller till och med skapa nya. Det finns även kosttillskott som johannesört som interagerar med många mediciner. Det är därför viktigt att informera din läkare om dina nuvarande behandlingar innan du påbörjar en behandlingskur.

Allergierna

Risken för allergier finns alltid även om kosttillskott egentligen inte är mediciner. Det är fullt möjligt att du är intolerant mot någon av ingredienserna. Det rekommenderas därför att noggrant observera din kropp och ditt tillstånd och omedelbart rapportera till din läkare så snart du upptäcker någon ovanlig förändring. Allergiska manifestationer är ibland dödliga om åtgärder inte vidtas i tid. Du måste också berätta för professionella om du lider av en viss sjukdom som njursvikt eller högt blodtryck.

Ersätter kosttillskott läkemedelsbehandlingar?

Kosttillskott botar i allmänhet inte sjukdomar om de inte är direkt kopplade till en brist. De optimerar effektiviteten av behandlingar, stärker patienten eller lindrar vissa symtom, men ersätter inte på något sätt mediciner. Detta är också en av anledningarna till att det alltid är viktigt att konsultera en läkare innan du tar dessa substanser för att hjälpa dig lindra trötthet, kramper eller till och med smärtsamma mens. Mycket allvarligare sjukdomar kan faktiskt döljas bakom dess yttringar och att lindra symtomen botar dem inte.

Hur ska man äta under behandlingen?

En kurs med kosttillskott måste åtföljas av en hälsosam och balanserad kost, oavsett orsakerna till att du följer den. Även vid bantningsdiet eller vegansk livsstil bör dessa ämnen endast representera ytterligare bidrag. Att ta det utan avbrott under lång tid avråds också starkt. Det är också viktigt att dricka tillräckligt med vatten (minst 1,5 liter per dag) och ägna sig åt regelbunden fysisk aktivitet som att gå.

Att ta ett kosttillskott måste åtföljas av en hälsosam kost

Sammanfattningsvis

Kosttillskott hjälper till att fylla kroppens brister på viktiga näringsämnen, vilket det finns många anledningar till. Det rekommenderas starkt att du konsulterar din läkare innan du påbörjar en behandling för att undvika biverkningar på grund av läkemedelsinteraktioner, intoleranser eller till och med en överdos. Det är också viktigt att hålla en hälsosam och balanserad kost under behandlingen.

Att gå längre med kosttillskott

Om du vill gå vidare i ämnet kan följande artiklar intressera dig.

Dietister/näringsläkares åsikt:

Sandra Bois, dietist sedan 2014, berättar vad hon tycker om kosttillskott.

Iseline Rossi, diététicienne

Iseline Rossi, också dietist sedan 2014, berättar om hon tycker att kosttillskott är nyttigt.

Kosttillskott som kan hjälpa till att gå ner i vikt

Qu'est-ce qu'un complément alimentaire

Effektiva och kraftfulla fettförbrännare

Complément alimentaire

Bästa naturliga aptitdämpande medel

De mest kända kosttillskotten

PhenQ, l'un des meilleurs coupe-faim

PhenQ, erkänd fettförbrännare

Anaca3 Réducteur d'appétit

Anaca3, marknadsföringens kungar

Zotrim, det aptitdämpande medlet som validerats av flera vetenskapliga studier

Brulafine
Brulafine hjälper dig med ditt bantningsprogram

CrazyBulk Clenbutrol: min åsikt och köp till bästa pris

Funderar du på att ta anabola steroider för att snabbt få muskler, men är rädd för biverkningarna? Oroa dig inte, det finns lagliga och säkra alternativ! I den här artikeln kommer jag att presentera dig för en av dem: Clenbutrol från CrazyBulk. Clenbutrol är ett substitut för Clenbuterol, en populär anabol steroid som används för […]

CrazyBulk Clenbutrol: min åsikt och köp till bästa pris Läs mer »

Cute Nutrition : min åsikt och köp till bästa pris

Att gå ner i övervikt och få en balanserad siffra är fortfarande en av våra huvudproblem. Tyvärr kan strikta dieter vara restriktiva och att hitta tid att träna intensivt på gymmet är ofta svårt. Det är därför Tummy Tox utvecklade Cute Nutrition, en måltidsersättning som påstår sig hjälpa till med viktminskning.Men är det verkligen effektivt?

Cute Nutrition : min åsikt och köp till bästa pris Läs mer »

Une femme assise par terre tenant un shaker.

Foodspring Shape Shake 2.0: min åsikt & köp till bästa pris

I vårt moderna liv kan det vara en utmaning att hitta tid att äta hälsosamt. Det är därför jag blev fascinerad av ”Shape Shake 2.0” som erbjuds av Foodspring, en måltidsersättning som lovar bekvämlighet och näring. I den här artikeln kommer jag att dela med mig av min djupgående utforskning. Men utöver dessa aspekter fångar

Foodspring Shape Shake 2.0: min åsikt & köp till bästa pris Läs mer »

Yooslim pour maigrir sans souci

YooSlim: min åsikt och köp till bästa pris

Med den skenande fetmapandemin som påverkar västerländska samhällen, finns det otaliga viktminskningslösningar i överflöd på marknaden. Det finns många som lovar mirakulös och enkel viktminskning, men väldigt få är faktiskt effektiva. De flesta attackerar problemet från en vinkel och många är rena bluffar. YooSlim, ett viktminskningstillskottsföretag av franskt ursprung, sticker ut från konkurrenterna genom att

YooSlim: min åsikt och köp till bästa pris Läs mer »

Code promo Phen24

Phen24 Kampanjkod: upp till 20% rabatt för att köpa billiga Phen24

Eftersom onlinehandel har blivit allt mer populärt runt om i världen har tillverkare och återförsäljare fortsatt att utveckla sin webbmarknadsföringsstrategi. För att locka fler kunder erbjuder de sedan ”kampanjkoder”. Jag kommer att berätta var och hur du kan dra nytta av exceptionella rabatter på upp till 20% för köp av Phen24-produkten. Phen24: vad är det?

Phen24 Kampanjkod: upp till 20% rabatt för att köpa billiga Phen24 Läs mer »

Pastilles

Juice Plus: min åsikt och köp till bästa pris

Juice Plus är ett amerikanskt märke av kosttillskott, lanserat 1993 av National Safety Associates. Den nisch som utnyttjas är ganska enkel: fyll kroppens näringsunderskott för att främja dess korrekta funktion. Produkterna från detta märke tillhandahåller mineralsalter, spårämnen och vitaminer som är nödvändiga för konsumenternas hälsa. Upptäck i följande rader de olika produkterna som utgör Juice

Juice Plus: min åsikt och köp till bästa pris Läs mer »

Plenity

Plenity, pillret som får dig att gå ner i vikt genom ”magi”

Många vill gå ner i vikt, men har svårt att anta bra matvanor. Det är med detta i åtanke som företaget Gelesis har utvecklat Plenity, ett piller som skulle vara till stor hjälp för att kontrollera mättnadskänslan. Ta reda på detaljerna för detta efterlängtade mirakelläkemedel som kommer att finnas till försäljning i USA 2020. Presentation

Plenity, pillret som får dig att gå ner i vikt genom ”magi” Läs mer »

prendre des compléments alimentaires

Är det verkligen nyttigt att ta kosttillskott?

Kosttillskott finns överallt, på apotek, stormarknader och till och med gym. Det finns så många att vi kan känna oss vilsna inför detta oändliga val, men samtidigt upphetsade över alla möjligheter till ”mirakeleffekter” de kan ha på vår hälsa, vår kropp eller vårt utseende. Många tar det utan att riktigt veta varför, för att de

Är det verkligen nyttigt att ta kosttillskott? Läs mer »

perdre du poids apres 40 50 ans

Vad jag tycker om kosttillskott av Sandra Bois

Kosttillskott är koncentrerade källor till näringsämnen, det vill säga vitaminer och mineraler, ämnen med näringsmässiga eller fysiologiska syften, eller växter och växtpreparat som syftar till att kompensera för brister i kosten. äter regelbunden av en person. Denna officiella definition ges av direktiv 2002/46/EG om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om kosttillskott. De finns i form av

Vad jag tycker om kosttillskott av Sandra Bois Läs mer »

Arti Shot: min åsikt och köp till bästa pris

Övervikt är dåligt för din hälsa. Om vissa väljer dieter eller sport för att gå ner några extra kilon, andra föredrar att ta bantningsprodukter. Arti Shot är bland de mest kända drogerna i detta kategori. Den består huvudsakligen av naturliga element och dess konsumtion har ingen negativ effekt på den allmänna hälsan. Upptäck i den

Arti Shot: min åsikt och köp till bästa pris Läs mer »