Bekämpa vinterinfektioner

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Varje vinter har sin del av infektioner: förkylningar, bronkit, influensa…
Det finns dock enkla åtgärder att anta och tips för att förhindra dessa infektioner.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Varför är vi mer benägna att få infektioner på vintern?

Immunförsvaret är alla kroppens försvarsmekanismer.
Det finns två typer: medfödd och förvärvad.
Utlösandet av immunsystemet inför en sjukdom kallas ett immunsvar.

Bland dessa försvarsmedel har vi naturliga barriärer: slemhinnor i näsan, magsekret, tarmflora (2/3 av immuniteten)…

Så fort det första kalla vädret kommer, med vårt snabba livstempo samt förändringar i temperatur och luftfuktighet, utsätts kroppen för mycket aggression och stress. Virus och bakterier finns i större mängder i miljön och med trötthet är vi mer benägna att drabbas av små infektioner och just nu virus (förkylningar, influensa etc.). En obalans i kosten, bristen på vissa vitaminer, mineraler och/eller spårämnen och kroppen försvagas. Därför är det viktigt att ta hand om sig själv!

Vi kan naturligtvis hjälpa vår kropp att kämpa mot alla dessa angripare genom att stärka ditt immunförsvar. Fysisk och psykisk hälsa är direkt kopplad till mat och sömn. Det är också viktigt att bekämpa stress.

En balanserad kost och kvalitetssömn är garantierna för hög kondition och moral. Så här äter du bra, bibehåller sömnkvalitet och bekämpar stress effektivt.

vinterinfektion

Ät bra för att stärka våra immunbarriärer naturligt

Var kan du hitta alla viktiga näringsämnen, vitaminer och spårämnen som är nödvändiga för att stärka ditt immunförsvar?

För för att vara som bäst måste vi äta när vi har hunger och sluta så fort du är mätt. Det är viktigt att dela upp ditt intag i 3 måltider, konsumera vid regelbundna tider.

han Det är viktigt att äta en mängd olika livsmedel för att kunna ge kroppen alla de näringsämnen den behöver för att fungera ordentligt!

Näringsämnen

De är alla nödvändiga för att vi ska fungera. Dessa är proteiner, lipider, kolhydrater, vitaminer, spårämnen och fibrer.

 • DE Proteiner representerar 12 till 14 % av vårt intag och används för uppbyggnad och förnyelse av vävnader i vår kropp. De bästa assimilerade proteinerna finns i kött, fisk, ägg och mejeriprodukter.

100 g kött = 18 g protein = 100 g fisk eller fågel eller slaktbiprodukter = 2 ägg = 4 yoghurt eller 70 g Emmental = 200 g ost vit

 • Lipider representerar 30 till 35 % av vårt intag och används för att våra celler ska fungera korrekt. Lipider ger många kalorier, men är viktiga för att vitala organ ska fungera. Variera fettkällorna (smör, crème fraîche och speciellt vegetabiliska oljor etc.).
 • Kolhydrater representerar 50 till 55 % av våra bidrag.

Det är vår huvudsakliga energikälla.

40 g stärkelse = 75 g bröd (1/3 av en baguette) = 50 g skorpor (cirka 5 skorpor) = 50 g mjöl = 200 g potatis = 150 till 170 g kokt pasta = 220 till 230 g kokta torkade grönsaker

Vitaminer och spårämnen

De ger inga kalorier men är viktiga för kroppen. Kroppen vet i allmänhet inte hur man producerar dem, så de måste tillföras genom en varierad kost. Vi hittar så kallade fettlösliga vitaminer (i fett): vitamin A, D, E, K. Och så kallade vattenlösliga vitaminer (i vattnet som finns i livsmedel): grupp B och C vitaminer.

Mineralerna

Det finns många mineraler: kalcium, magnesium, kalium…

DE kalcium spelar en viktig roll i bentillväxt och mineralisering, neuromuskulär excitabilitet, blodpropp och hjärtfrekvenskontroll.
Det finns främst i mejeriprodukter: keso, yoghurt, faisselle, hårdost (Emmentaler, Comté, etc.), mjukost (Camembert, etc.).

DE kalium Öst viktigt för muskelsammandragning och uppbyggnad tyger.
Det finns i kaffe, kakao, jäst, torkad frukt och oljehaltiga frukter.

DE magnesium är användbart för muskelexcitabilitet.
Det finns i choklad, kakao, kaffe, vetegroddar, torkad frukt och oljeväxter, spannmål.

vitaminer

Vitaminer

De är nödvändiga för livet och för att vår kropp ska fungera väl. Precis som mineraler och spårämnen ger vitaminer inga kalorier. Dessa är molekyler som är aktiva i mycket små mängder och vars brister kan orsaka allvarliga sjukdomar eller dysfunktioner. De är indelade i två kategorier:

DE fettlösliga vitaminer: vitamin A, D, E, K.

 • Vitamin A användbar för synen. Finns i ägg, fet mat (grädde, smör, helmjölk, ostar), grönsaker och färgglada frukter.
 • Vitamin D användbar vid kalciummetabolism. Finns i äggula, helmjölk, smör, fet fisk, ostar.
 • Vitamin E har en antioxidant roll. Finns i oljor och vetegroddar.
 • Vitamin K har en antikoagulerande roll. Finns i bladgrönsaker, tomater.

DE vattenlösliga vitaminer: vitaminer i grupp B och C.

 • Vitamin B har en roll i metabolismen av proteiner, lipider, kolhydrater. Finns i spannmål, baljväxter, grönsaker, jäst, öl, slaktbiprodukter, växter, ägg, lever.
 • C-vitamin har en roll i immunitet, mot trötthet och dess förmåga att främja absorptionen av järn från grönsaker och baljväxter.. Finns i grönsaker, frukt och lever.

Spårelement

De finns i mycket små mängder i vår kropp men deras roll är viktig eftersom de är involverade i många metaboliska reaktioner.


Här är de viktigaste:

 • Järnet tillåter syre att transporteras till hela kroppen; utan tillräckligt järnintag saknas syre: vi är trötta, andfådda vid minsta ansträngning och dessutom sårbara för infektioner. Järn finns i slaktbiprodukter, kött, blodpudding, fågel, äggula, skaldjur, kräftdjur; vetegroddar, baljväxter (linser, kikärter, bönor), gröna grönsaker, torkad frukt (dadlar, russin), oljehaltiga frukter, fullkornsprodukter.
 • Kopparn bidrar till den goda kvaliteten på brosk och ben, underlättar upptaget av järn och kampen mot infektioner. Koppar finns i jäst, torkade och oljiga frukter, vetegroddar, slaktbiprodukter, kräftdjur, skaldjur.
 • jod är mycket användbar speciellt för sköldkörteln, och används för att göra olika hormoner, inklusive tyroxin. Jod finns i tång, rökt sill, kräftdjur, skaldjur, saltvattenfisk, vattenkrasse, kål.
 • Mangan är avgörande för effektiviteten av vitamin B1 och koncentrationsfunktioner. Det finns i fullkorn, oljehaltiga frukter, vattenkrasse, kål, selleri, ananas, björnbär, blåbär.
 • Selen deltar i funktionen av ett enzym som förstör fria radikaler (antioxidant som bekämpar åldrande) och det stärker immunförsvaret. Det finns främst i kött och skaldjur.
 • Zink möjliggör cellförnyelse, stärker immunförsvaret, friska ben, hud, naglar och reproduktionsorgan. Livsmedel som är rika på zink är ostron, slaktbiprodukter, skaldjur, äggula, fullkorn, grönsaker.
 • Kostfiber är ämnen av vegetabiliskt ursprung som slipper matsmältningen i tunntarmen hos friska människor. De finns i spannmål, baljväxter, frukt och grönsaker och även alger. De spelar en stor roll i näringsbalansen och ämnesomsättningen, regleringen av tarmpassage och kontrollen av matintaget genom mättnadseffekten de genererar. 1g fiber = 0 kcal

Allt dessa näringsämnen kommer till osss förbi DE 7 matfamiljerden där vi måste konsumera varje dag för att vara och hålla oss i form!

mat pyramid

Kosttillskott och örtmedicin

där spirulina : grönalger med många förtjänster.

DE propolis: Det är ett ämne som samlas upp av bin: det kommer från en blandning av bivax, harts och pollen, vilket ger spårämnen och vitaminer. Den har antiseptiska, bakteriedödande, antivirala och antiinfektiösa egenskaper och hjälper till att stärka kroppens naturliga motståndskraft, särskilt under vintersäsongen.

DE ginseng : Det är en kinesisk växt som har tonande egenskaper och som förbättrar immunförsvaret.

Vi pratar äntligen här om ingredienserna i kosttillskott och inte om monteringsliknande PhenQ Eller Brulafin.

Kolla upp att dina vaccinationer är uppdaterade!

Stärk din tarmbarriär genom att ta hand om din tarmflora!

Vår tarmflora består av miljarder ”bra” bakterier som bildar ett ekosystem som är avgörande för att upprätthålla en god hälsa. Normalt fungerar denna cocktail av bakterier som en barriär mot yttre attacker.

Men det kan hända att stress, mediciner, kost obalanserat eller enkelt åldrande, stör balansen av tarmfloran.

DE probiotika konsumeras regelbundet och i tillräckliga mängder hjälper tarmfloran att bekämpa störningsfaktorer.

Probiotika: är levande mikroorganismer som tillfälligt kan kolonisera vår tarm. Dessa är bakterier som bifidobakterier, laktobaciller, laktokocker och jästsvampar som saccharomycetes.

De finns i fermenterade mjölkprodukter som yoghurt (Lactophilus bulgaricus och Streptoccocus thermophilus), ost, kålberedningar (surkål, etc.).

Prebiotika: är vanligtvis oligosackarider eller polysackarider.

där Cellulosa är till exempel en mycket lång kedja av glukos.

De finns naturligt i: vitlök, lök, sparris, kronärtskockor, bananer, vete och råg, cikoria, jordärtskockor och purjolök som innehåller en speciell prebiotikum som kallas inulin.

Om du vill veta mer om probiotika och prebiotika: http://vitadiet.net/pre-probiotic.html

Du har nu alla kort att ta hand om dig själv och effektivt bekämpa infektioner!