Hållbar mat

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Mer och mer i mitt dagliga liv under mina konsultationer märker jag att patienter är mer miljöansvariga. Förutom att uttrycka sin önskan att äta hälsosammare vill de ha mer miljövänliga vanor.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

mat förorenar, kommer vi att se orsakerna till denna förorening, och lösningar som vi kan tillhandahålla, självklart i vår skala! Målet är inte att förändra allt, utan att så småningom dra på råd som verkar lämpligast för dig, eller bäst uppnås på daglig basis.

Orsaker

Varför förorenar maten?

lantbruk

  • Växter

Många frukt och grönsaker odlas under lågsäsong, för detta är det nödvändigt att använda mycket energikrävande och förorenande produktionstekniker: Ovanjordiska grödor, i uppvärmda växthus, med användning av allt mer bekämpningsmedel och gödningsmedel. Dessutom, för att alltid kunna öka produktiviteten, är det nödvändigt att utöka jordbruksområdet, lösningen som gynnas av industrimän är därför avskogning. Denna massiva avskogning har allvarliga konsekvenser för den biologiska mångfalden. En snöbollseffekt börjar: djuren har inte längre en livsmiljö, floran förstörs, djuren kan inte längre föda, insekterna kan inte längre spela sin roll som pollinatörer…och biologisk mångfald förstörs onormalt.

  • Kött, fisk och mejeriprodukter

Konsumtionen för mycket animaliskt protein har en betydande inverkan på planet. Idisslare driver ut mycket metan som orsakar en betydande ökning av växthusgaser. Det är nödvändigt även ta hänsyn till allt jordbruk som är nödvändigt för att mata dessa djur, och här igen kommer avskogning att vara enda lösningen för att utöka odlingsområdena.

Skådespelaren Joaquin PHOENIX höll nyligen ett tal vid Oscarsgalan om djurens välfärd, vilket är ganska anmärkningsvärt om den mänskliga naturen: ”föreställ dig en art som artificiellt inseminerar en ko, tar bort sin bebis vid födseln för att äta den och konsumera den mjölk avsedd för bebisar i 10 månader, denna art är människan” Jag är inte vegetarian men det här talet är ganska effektfullt!

Dessutom är intensivt fiske fortfarande chockerande. Fisketekniker leder till att många fiskar dör som hamnar i näten och, eftersom de är osäljbara eller förbjudna att sälja, återförs till vattnet, döda eller skadade.

ko

Ultrabearbetade och bearbetade produkter

Denna familj av produkter inkluderar livsmedel som skiljer sig från basprodukten. Som potatismos VS potatis, eller grädde dessert med ”tarte tatin”-smak VS yoghurt…

För att producera dem kommer livsmedelsindustrin att förbruka en enorm mängd energi och vatten. Energin som krävs för transport och lagring (såsom kylning, frysning etc.) är också betydande.

Paketen

Framför strålarna stormarknader är det nästan sällsynt att hitta mat som inte gör det inte är förpackade i ett eller flera lager av plast eller kartong. En fransman slänger i genomsnitt 130 kg förpackningar mat per år.

Förpackningen och avfall orsakar bildning av metan i atmosfären under deras nedbrytning och frigör giftiga ångor när de kremeras. Även om förpackningen kan vara återvunnet kräver detta fortfarande energi.

Att agera

Hur har på den individuella skalan kan vi minska den ekologiska påverkan?

Jag kommer nu att erbjuda dig lösningar för att eventuellt förändra små saker som kommer att förbättra vårt koldioxidavtryck!

Säsongsbetonad och lokal

Sunt förnuft är att välja säsongsbetonad mat så lokal som möjligt. Att äta hallon på julen är inte särskilt logiskt…samma för de exotiska frukterna som korsar planeten med flyg… För att vägleda dig, många listor över säsongsbetonade växter finns på internet.

Minska också din konsumtion av animaliskt protein, mindre men av bättre kvalitet. Proteinerna i torkade grönsaker (som linser, kikärtor, röda bönor etc.) är av god näringskvalitet, vilket gör att du kan varva proteinintaget.

ORGANISK

Mat märkt ”ekologiskt jordbruk”, på nivån Europeiska eller franska, gör det möjligt att respektera miljön.

Denna etikett påtvingar exakta specifikationer som undviker växthus uppvärmd, användning av gödselmedel som är skadliga för grundvattnet phreatic… Också användningen av bekämpningsmedel är extremt minskat, vilket är fördelaktigt för hälsan och våra källare.

Var dock försiktig: ekologiskt tar inte hänsyn till säsongen! det blir en fråga om att vara vaksam.

avfall

I genomsnitt slänger en fransman 1 måltid i veckan. För att undvika detta slöseri, tveka inte att frysa in dina livsmedel som närmar sig utgångsdatum. Gör dina menyer så mycket som möjligt för att kunna utvärdera kvantiteter och bli bättre organiserade. I många städer ställs ”solidaritetskylskåp” upp på gatorna, så att man kan lämna mat som man inte äter, och att den inte hamnar i papperskorgen. Placeringen av dessa kylskåp är tillgängliga på ”frigosolidaire”-webbplatsen.

plast och föroreningar

Paketen

Enligt Joan Gussow, som är en av de första nutritionisterna, har vi under flera decennier sett uppkomsten av stormarknader och särskilt explosionen av ultrabearbetade produkter. Stormarknader erbjuder mer än 8 000 referenser i genomsnitt. Alla dessa livsmedel är energikrävande att producera, kommer mycket ofta från utlandet och är överpackade. Joan Gussow råder dig att inte köpa i stormarknader utan på marknaden eller från små handlare. Denna inköpsmetod gör det faktiskt möjligt att gå mot produkter som säljs i bulk och att begränsa engångsförpackningar. För att begränsa engångsförpackningar kan du ta tillbaka tvättbara tygpåsar och matlådor. Föredrar inerta material som är mindre förorenande och mer hållbara, såsom rostfritt stål, glas eller tyg.

Återvinningen

Sortera din avfall, återanvänd behållare, lägg glas i sopkärl till glas… allt detta förblir relativt tillgängligt för alla. DE komposterbar är också en bra lösning för att minska avsevärt ditt avfall. Med den här lösningen kan du minska mängden avfall med nästan en tredjedel. Webbplatserna rådhus erbjuder kompostering och vermicomposting, kan erbjuda försäljning av komposter, eller du indikerar möjligen delade kompostrar i din stad.

Här är några idéer för att bevara planeten. På bara två generationer har vi förorenat mer än under de senaste 5 000 åren… det ger en tankeställare.