Högproteindiet: Hur det fungerar, menyer och recensioner

[Artikeln uppdaterad den 11/09/2023]

Den proteinrika dieten föddes i USA i början av 1970-talet. Den föddes på initiativ av Blakburn, professor vid Harvard University. Detta bantningsprogram rekommenderar en hög konsumtion av proteiner, till nackdel för mat som är rik på kolhydrater och lipider. Det sticker ut för den spektakulära viktminskningen som uppnås snabbt och för att bevara muskelmassan. Detta är en mycket effektiv bantningsdiet.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Således, för människor som inte vet hur man går ner i vikt snabbt, är proteinrik diet en lösning som du kan vända dig till. Oavsett om du vill bli av med några extra kilon innan operation, har hälsoproblem eller av någon annan anledning är detta ett val som kommer att motsvara dina förväntningar. Hitta i den här artikeln all viktig information du behöver om proteinrik diet.

Definition av dieten: principerna för den proteinrika dieten

Den proteinrika dieten är ett av de effektiva bantningsprogram som gynnar livsmedel som är rika på protein. Den mycket enkla principen för denna viktminskningsmetod består i att så mycket som möjligt minska kroppens kaloriintag i form av lipider och kolhydrater. Tvärtom förlitar vi oss på en diet bestående av proteiner för att bibehålla muskelmassan trots viktnedgången.

Fisk i den proteinrika dieten
En proteinrik kost innehåller vanligtvis livsmedel som är rika på protein som mejeriprodukter, fisk, äggvita eller till och med magert kött.

Dieten kan även bestå av vegetabiliska livsmedel som sojabönor, quinoa, bönor, nötter med mera. Denna proteinrik diet utförs också med hjälp av pulveriserade preparat. Dessa produkter för att gå ner i vikt utan att tappa muskler kommer i form av påsar med högt proteininnehåll.

Förklaring av kosten: hur fungerar proteinrik diet?

Implementeringen av en proteinrik diet utförs i tre eller fyra steg som måste följas exakt för optimala resultat. För dem som bestämmer sig för att snabbt gå ner i vikt tack vare detta program krävs det engagemang förutom att vara metodisk.

Första stadiet

Den första fasen är en strikt proteindiet. Detta innebär exklusiv konsumtion av grönsaker (bland de tillåtna) och kosttillskott med högt proteininnehåll.

Dessutom måste du dricka tillräckligt under denna fas, där bantning förblir huvudmålet. Eftersom det utlöser ketosprocessen är detta steg av stor betydelse under denna bantningsdiet.

Andra steg

Det andra steget ger upphov till en blandad proteindiet. Det förlänger den bantningsprocess som tidigare påbörjats samtidigt som den ser till att återinföra proteiner i din kost.

För att göra detta måste du minska din dagliga konsumtion av påsar med högt proteininnehåll med 3 till 4 gånger. Samtidigt fortsätter du att äta grönsaker samtidigt som du återfuktar dig dagligen med minst 2 liter sockerfri dryck.

Tredje steget

Den tredje nivån eller övergångsfasen innebär ett gradvis återinförande av kolhydrater i din kost. Under detta skede innehåller kosten 3 påsar med högt proteininnehåll per dag samtidigt som man återinför en frukost bestående av naturliga proteiner och frukter. Beroende på ditt schema inklusive grönsaker samt mjölk och/eller animaliska proteiner, måste du lägga till 2 bantningsrätter.

Fjärde steget

Under det fjärde stadiet eller nivån av konsolidering ökas mängderna mat gradvis utöver introduktionen av stärkelsehaltiga livsmedel. Med detta i åtanke måste du ta 2 bantande måltider med stärkelsehaltiga livsmedel och grönsaker, 2 proteinrika kex eller bars, 2 proteinrika påsar, 2 valfria mellanmål och en kodad frukost.

Vi uppnår en bestående förändring av våra matvanor genom att gradvis återgå till en normal kost. Denna återgång till hälsosamma måltider ger den person som följer en proteinrik diet bättre balans.

Dietens framsteg: Den typiska dagen för proteinrik diet

Matprogrammet för en typisk dag med högproteindiet, som varierar från en individ till en annan, kan presenteras enligt följande. Det kan börja med en måltid som proteingröt med nektar till frukost.

Det här receptet går ihop på bara några minuter med huvudingredienser som keso och havregryn. Sedan kan du njuta av en oxfilé med Caesarsallad till lunch. Parmesan, hjärta av sallad och oxfilé är de viktigaste ingredienserna i denna måltid.

Middag på proteinrik diet
Överväg äggröra med räkor till middag. För att förbereda denna maträtt behöver du mjölk, ägg och räkor.

Fördelarna med proteinrik kost

  • Låg mängd kalorier i kroppen : ger endast 4 cal/kg, proteiner är kända för att vara livsmedel med mycket låga kalorier.
  • Effektivitet och snabbhet : Intresset för den proteinrika dieten ligger inte bara i vikten av viktminskningen den orsakar. Den utmärker sig också för sin snabbhet och effektivitet, vilket gör att den som använder den kan gå ner i genomsnitt nästan 2,5 kg per vecka från de första ögonblicken av behandlingen.
  • Lätt att implementera diet : Att förbereda högproteinprodukter är en enkel uppgift.
  • Minskad hungerkänsla : de proteiner som en proteinrik kost bygger på kännetecknas av sin naturliga effekt av effektivt aptitdämpande medel. Deras konsumtion tar bort all lust att äta mellanmål och minskar känslan av hunger. Var medveten om att matsmältningen av högproteinprodukter går långsammare, vilket gör att mättnadskänslan varar längre.
  • Mängd proteinrika produkter : det finns ett brett utbud av proteinrika produkter för denna typ av viktminskningsprogram. För att förbereda dina olika måltider kan du välja mellan hundra smaker eller fler.

Bevarande av muskelmassa: till skillnad från många bantningsprogram sticker proteinrik diet ut för sin förmåga att skydda musklerna samtidigt som den har en effektiv effektiv fettförbrännare. Med den stora mängden proteiner som den ger till kroppen, är det bara på nivån av fettmassa och reservfetter som elimineringen av kalorier sker.

Nackdelarna med proteinrik kost

  • Obligatorisk efterlevnad av viktminskningsprogrammet : det är absolut nödvändigt att följa det etablerade bantningsprogrammet till punkt och pricka. Med detta i åtanke tillåter inte framgången för din proteinrik kost några dietavvikelser. Det måste krävas rigor för att undvika obehagliga överraskningar vad gäller resultat.
  • Dålig andedräkt : det är inte ovanligt att personer som följer en proteinrik kost har dålig andedräkt. Förstå att detta är ett helt normalt fenomen som orsakas av evakueringen av aceton från lungorna. Ett ganska effektivt knep är att använda en mentolspray eller sockerfritt tuggummi för att bli av med den där obehagliga lukten från munnen.
  • Avmattning i det sociala livet : Under din proteinrik kost är det viktigt att anpassa takten på dina utflykter. Det innebär att minska antalet inbjudningar till andra familjemedlemmar eller vänner. Du bör undvika att gå ut på restauranger så mycket som möjligt för att inte riskera att frestas av lusten att snacka, speciellt under den strikta dieten.
  • Risk för trötthet förväntas på lång sikt : En proteinrik kost innebär att du skär bort kolhydrater från din kost. Frånvaron av dessa element i kroppen kan orsaka brist på energi, vilket orsakar en känsla av trötthet på lång sikt. Att ta ett vitamintillskott i början av din behandling hjälper till att minska effekterna av denna frånvaro av kolhydrater.
  • Behov av frekvent hydrering : Njurarna är organ som ständigt efterfrågas som en del av en proteinrik kost. Detta beror främst på att detta program förser kroppen med proteiner i stora mängder. Därför måste du vänja dig vid att dricka tillräckligt (cirka 2 liter vatten per dag) under denna dietperiod.

Dieteffektivitet: Effektiviteten av den proteinrika dieten

Som ett av de mest effektiva programmen för att gå ner i vikt, låter proteinrik diet dig få intressanta resultat på mycket kort tid. Som bevis är viktminskningen per vecka cirka 2,5 kg.

Det är dock lämpligt att kvalificera kommentarerna på denna nivå i den mån resultaten skiljer sig från en individ till en annan. Kosthistoria, genetiskt kapital, det valda programmet eller åldern är faktorer som kan påverka den kroppsmassa som förloras per vecka under en proteinrik diet.

Viktminskning inducerad av proteinrik kost
Den proteinrika dieten gör att du snabbt kan gå ner i vikt. Om du är överviktig kan den bli av med ett till två och ett halvt kilo överflödig kroppsmassa per vecka.

Varaktighet av proteinrik kost

Varaktigheten av en proteinrik diet beror på viktminskningsmålet du vill uppnå. Om du vill gå ner mellan 5,5 och 8,5 kg måste de tre första faserna av detta bantningsprogram pågå i minst 10 dagar. När det gäller det så kallade stabiliserings- eller konsolideringsstadiet varierar dess varaktighet från 3 veckor till 1 månad, i detta fall.

För en planerad viktminskning på 8,5 till 12,5 kg varar de två första stegen i cirka två veckor. Varaktigheten av fas 3 är 20 dagar i denna hypotes. När det gäller den fjärde etappen kan den sträcka sig över en månad.

Om du planerar att gå ner i vikt mellan 12,5 och 18 kg måste du spendera minst 3 veckor för att följa de två första nivåerna. För den tredje fasen är tiden som krävs en månad, medan stabiliseringsstadiet kan vara upp till en och en halv månad.

Särskilda menyer & recept för proteinrik kost

De specifika livsmedel att äta på en proteinrik kost kan variera avsevärt beroende på om du är kvinna eller man. Så här är ett exempel på speciella menyer och recept för kvinnor som en del av ett bantningsprogram.

Frukost1 klick smör, 2/10 av en traditionell baguette, 1 yoghurt helst soja, osötat te och kaffe.
Lunchgröna bönor, grillat kycklingbröst och sallad gjord på rapsolja och olivolja.
Mellanmål1 äpple, kaffe inte utan socker eller te.
Middag1 portion färsk getost, tomater och 1 baksida vitling.
Tabell med en provmeny och recept för kvinnor (rik proteindiet)

När det gäller en speciell meny och recept för män kan det se ut så här på den första dagen av en proteinrik diet.

Frukost1 0 % yoghurt, 1 klick smör, 2 till 4 skivor flingbröd, osötat te, kaffe.
Lunchäpple, gröna bönor, ribeye.
Mellanmålkeso, osötat te, kaffe.
Middagratatouille, ankaiguillettes.
Tabell över en provmeny och recept för män (proteinrik kost)

Åsikter från vårdpersonal om proteinrik kost

Effektiviteten av den proteinrika dieten för att snabbt gå ner i vikt erkänns av många näringsspecialister. Men trots dess många fördelar rekommenderar proffs försiktighet när du använder detta bantningsprogram. Du måste konsultera en läkare innan du börjar med denna viktminskningsmetod. Denna diet är inte lämplig för alla.

Dessutom skulle hög proteinkonsumtion öka risken för hjärtsvikt något hos medelålders manliga försökspersoner. Dessa effekter avslöjades av en studie som heter Heart Failure, publicerad i tidskriften Circulation.

Konsument recensioner

Stamgäster på proteinrik diet är enhälligt nöjda med de viktminskningsresultat de uppnår på mycket kort tid.

Vissa användare misslyckas dock inte med att uppmärksamma jojoeffekten i slutet av detta bantningsprogram. Att återgå till en normal diet kan få dig att gå upp några extra kilon.

Du kan undvika denna jojo-effekt genom regelbunden näringsövervakning. Detta kommer att hjälpa dig att bättre närma dig stabiliseringsfasen.


För att gå längre på proteinrik kost, bläddra i följande artiklar: