Dessa livsmedel som får dig att gå upp i vikt… eller inte!

[Artikeln uppdaterad den 11/09/2023]

Varje mat ger en definierad mängd näringsämnen till din kropp. Med tanke på deras näringsvärden kan vissa livsmedel få dig att gå upp i vikt. Konkret måste du vara försiktig med livsmedel som innehåller mycket kalorier och begränsa din dagliga konsumtion. I alla fall måste vi komma ihåg att ”Allt överskott är skadligt”. Här är 10 livsmedel att titta noga på i din kost.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Ost

Ost är en intressant källa till protein, kalcium och till och med vitamin A, B2 och B12. Regelbunden konsumtion av denna mat skyddar dig från vissa cancerformer och även osteoporos. Många typer finns tillgängliga på marknaden, att välja efter dina preferenser. Dessutom har du valet mellan en produkt gjord på komjölk eller getmjölk.

Dessa livsmedel som gör dig tjock.
Torra ostar bör undvikas på grund av deras höga fetthalt.

Det är särskilt torra ostar som gör dig fet på grund av deras höga fetthalt. Det rekommenderas därför att konsumera så lite som möjligt, eller till och med undvika dem, om du följer en bantningsdiet.

100 gram ost ger 100 och 400 kalorier. 100 gram keso innehåller hundra.

Mjölk

Mjölk är rik på protein inklusive leucin, en essentiell aminosyra. Det är också lämpligt att dricka det efter fysisk ansträngning om du vill få muskelmassa effektivt.

Dessa livsmedel som gör dig tjock.
Mjölk, konsumerad med måtta, gör dig inte tjock.

Det är därför lämpligt att dricka en måttlig mängd när du förbrukar lite energi, särskilt vid frukost, för att undvika att gå upp i vikt.

100 g skummjölk ger cirka fyrtio kalorier.

Brödet

Bröd innehåller mycket kolhydrater och låg fetthalt. Den består bland annat av järn, vitamin B1, proteiner, magnesium och även kostfiber. Det ger den dos av energi som krävs för att möta dagen och för att undvika trötthet.

Dessa livsmedel som gör dig tjock.
Det är bäst att välja fullkornsbröd.

Observera att en industriell baguette tenderar att öka blodsockernivåerna och orsakar fettlagring i buken. Dessutom skapar det en sensation som uppmuntrar konsumenten att ta mer och mer. Det rekommenderas därför inte för att gå ner i vikt. Välj istället fullkornsbröd (cirka 300 kalorier per 100 g) för att äta hälsosamt.

Potatis

Ät potatis för att dra nytta av deras tillgång på magnesium, kolhydrater, fibrer och till och med kalium. Denna grönsak främjar bara viktökning när du äter den stekt.

Dessa livsmedel som gör dig tjock.
Att äta potatis i form av sallad rekommenderas för viktminskning.

100 gram potatis innehåller cirka 80 kalorier (cirka 180 för pommes!). Regelbunden konsumtion av denna mat balanserar en diet om du åtföljer den med andra hälsosamma ingredienser och förutsatt att du inte överdriver det. I alla fall är det bäst att äta det i form av en sallad.

Skaldjur

Räkor, hummer och till och med bläckfisk är utmärkta proteinkällor som består av aminosyror som liknar dem i fisk. Fisk och skaldjur har också ett intressant innehåll av vitamin B12, vilket är viktigt för att hjälpa kroppen att producera röda blodkroppar för att bekämpa anemi. De innehåller även vitamin B3 och B6.

Dessa livsmedel som gör dig tjock.
Du bör undvika överdriven konsumtion av skaldjur.

Regelbunden konsumtion kan främja viktökning, men att äta det ibland håller kroppsmassan konstant. Du bör därför undvika att laga skaldjur mer än en gång i veckan. Föredrar också ångkokning och undvik stekt mat så mycket som möjligt för en hälsosam kost.

100 gram skaldjur ger cirka 100 kalorier.

Bananen

Banan innehåller fruktos, sackaros, glukos, vitaminer, mineraler, fosfor, fibrer och även proteiner. Denna rika sammansättning gör denna mat till en viktig ingrediens för att säkerställa att kroppen fungerar korrekt. Och det ger tillräckligt med energi för att stärka människokroppen vid trötthet.

Dessa livsmedel som gör dig tjock.
Banan rekommenderas i en viktminskningsdiet.

Dess söta smak tyder på att bananer får dig att gå upp i vikt. Denna idé är falsk och denna mat är till och med lämplig för en bantningsdiet. Du bör dock undvika munkar och stekt mat för att undvika att gå upp i vikt. Föredrar istället att konsumera dem i vanlig form eller i en smoothie för att dra nytta av dess fördelar.

100 gram banan innehåller cirka 90 kalorier.

Kokt kött

Pålägg finns i flera varianter: korv, bacon, skinka, skinka, mortadella, chorizo ​​​​och många andra. Du kan blanda in dem i otaliga rätter. De består bland annat av vitamin B1, som är väsentligt vid bearbetningen av kolhydrater som tas upp av kroppen, och B3, som är viktigt vid produktionen av energi.

Dessa livsmedel som gör dig tjock.
Det är tillrådligt att dämpa konsumtionen av kallskuret.

Daglig konsumtion av kallskuret ökar kroppsvikten och utsätter dig för kroniska sjukdomar som cancer eller högt blodtryck. Det är bättre att äta det ibland.

100 gram kallskuret ger cirka 280 kalorier.

Ägg

Ägg innehåller proteiner, flera vitaminer och även järn. 60 gram av denna mat ger en femtedel av människokroppens dagliga proteinbehov. Aminosyrorna den innehåller bidrar också till att kroppen fungerar väl.

Dessa livsmedel som gör dig tjock.
Ägget som konsumeras som sådant gör dig inte tjock.

Ägg ger en mättnadseffekt och används i allmänhet som ett aptitdämpande medel. Regelbunden konsumtion gör dig inte tjock, men att använda den för att förbereda kakor, pasta eller munkar kan leda till viktökning. Välj istället enkel matlagning, särskilt i den kokta eller hårdkokta formen.

Ett medelstort ägg innehåller cirka 90 kalorier, men denna andel kan öka snabbt beroende på tillagning och tillagning.

Torra grönsaker

Många använder baljväxter som alternativ till kött på grund av deras höga proteininnehåll. De innehåller bland annat fibrer och magnesium som bidrar till muskelsyntesen. Konsumtion av dessa livsmedel minskar också risken för hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.

Dessa livsmedel som gör dig tjock.
Pulser stärker det kardiovaskulära systemet.

Det rekommenderas att äta tillräckligt med baljväxter en eller två gånger i veckan för att njuta av dess fördelar utan att riskera viktökning.

100 gram kokta torkade grönsaker ger i genomsnitt 100 kalorier.

Choklad

Chokladens energivärde beror i huvudsak på dess sammansättning. Svart är det minsta kaloriinnehållet med tanke på dess låga fetthalt. Dessutom är kakaon den är gjord av en bra källa till magnesium. Det är mycket bättre för din hälsa än de snygga versionerna (mjölk, fylld, etc.).

Dessa livsmedel som gör dig tjock.
Du bör undvika att äta choklad i stora mängder.

Cirka 30 gram mörk choklad, motsvarande tre standardrutor, innehåller cirka 100 kalorier. Detta är den rekommenderade mängden för att undvika att gå upp i vikt.

Alla livsmedel är viktiga, även de som är kända för att göra dig fet. Du måste bara äta dem med måtta.

Upptäck andra artiklar om mat som gör dig tjock… eller inte: